Leuke activiteiten in vijf natuurparken
11 maart 2011 bijgewerkt: 14 januari 2021 Natuur Landelijk DagjeWeg.NL laat zien dat een uitje naar een natuurpark altijd kan. Ook als het pijpenstelen regent zijn er genoeg overdekte activiteiten. Beklim een vuurtoren, bekijk een zeeaquarium of bezoek een vogelkijkhut. En als het zonnetje schijnt is een mooie wandel- of fietstocht natuurlijk altijd heerlijk!
Hoge Veluwe
De topper onder de natuurparken blijft Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park omvat 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Het gebied dat nu De Hoge Veluwe vormt, dankt zijn status aan het echtpaar Kröller-Müller dat het terrein in 1909 aankocht als landgoed. Toen werd het terrein vooral gebruikt voor de jacht. Wat is er nu nog te doen tijdens een dagje Veluwe?
Binnen - Op het terrein van de Hoge Veluwe is er voor alle leeftijden genoeg te beleven. Kunstliefhebbers halen hun hart op in het Kröller-Müller Museum. Hier wisselen actuele tentoonstellingen elkaar af. In Jachthuis Sint Hubertus herleeft de geschiedenis van het echtpaar Kröller-Müller. En voor kinderen is het Museonder één groot feest. Ze nemen een duik onder grond en leren alles over het ontstaan van de Veluwe.
Buiten - De leukste manier om de Hoge Veluwe te ontdekken is met een witte fiets. Deze fietsen zijn gratis te gebruiken. Je kunt ze overal pakken en neerzetten waar je maar wilt. Geniet na een lekkere fietstocht van een kopje of thee op het terras van restaurant De Koperen Kop.
De Weerribben
De Weerribben is een natuurgebied van 35 vierkante kilometer groot en is een onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Tot 1920 werd De Weerribben gebruikt om de turf en later voor de winning van riet. Nu is het ook heerlijk om daar te ontspannen. Tijd voor een kleine ontdekkingstocht.
Binnen - Een dagje Weerribben begint goed in het bezoekerscentrum. Bezoekerscentrum De Weerribben heeft kaarten, informatie en diverse routes over De Weerribben en de directe omgeving. Ook is er een expositie over de geschiedenis van het gebied, het beheer van De Weerribben, vogels, de otter, eendenkooi en de flora en fauna. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten, waaronder twee speurtochtjes die in het bezoekerscentrum beginnen.
Buiten - Wandelen en fietsen kan natuurlijk altijd in natuurgebied De Weerribben. Doe een keertje gek en neem de fluisterboot, kano of punter. Smits Paviljoen organiseert mooie boottochten door het natuurgebied. Geniet daarna van een lekkere barbecue of buffet.
Biesbosch
De Biesbosch is een groot natuurgebied in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het gebied bestaat vooral uit een aantal riviereilanden en zandplaten. Pas in 1994 heeft dit gebied de status van Nationaal Park. In dit gebied wordt ook water opgeslagen voor drinkwaterbereiding. Maar ook voor een leuk dagje weg is dit een prima bestemming.
Binnen - In bezoekerscentrum Drimmelen is een interactieve tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de Biesbosch. Ook leer je hier alles over de bevers en andere dieren en planten die in de Biesbosch voorkomen. Neem ook eens een kijkje in een vogelkijkhut. Overdekt genieten van de natuur.
Buiten - Heel bijzonder is een vaarexcursie door de Biesbosch. Samen met boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer ging de redactie van DagjeWeg.NL op pad met een groen tuffend bootje en ontdekte zo een visarend.
Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig natuurgebied aan het strand en bevindt zich tussen Zandvoort en IJmuiden. Het gebied bestaat voornamelijk uit duinen, maar ook landgoederen, duinrandbossen en stranden maken Zuid-Kennemerland tot wat het nu is. Trek je slippers aan en ga mee op pad.
Binnen - In een voormalig machinegebouw van de Haarlemsche Waterleidingen bevindt zich Duincentrum De Zandwaaier. Hier leer je alles over de natuur van Zuid-Kennemerland. Kinderen leren dierengeluiden herkennen, kunnen zich verkleden als dier of een natuurfilm bekijken in de kinderhoek.
Buiten - Er zijn allerlei leuke kindertochten door Zuid-Kennemerland, zoals een sprookjesspeurtocht of een tocht om hulpboswachter te worden. Ook is het gebied geschikt voor mooie wandel- of fietstochten. Een keer iets anders proberen? Stap op een paard en volg de ruiterpaden die gemarkeerd zijn met een hoefijzer of ruitertje.
Schiermonnikoog
Het prachtige waddeneiland Schiermonnikoog mag natuurlijk ook niet in dit lijstje ontbreken. Het grootste gedeelte van het eiland is een Nationaal Park. Hier vind je strand, duin, bos, kwelder, polder, meer en wad. Door de grote hoeveelheid natuurtypen leven hier veel verschillende dieren, zoals de grutto en de zeehond.
Binnen - In het bezoekerscentrum van Nationaal Park Schiermonnikoog ontdek je alles over de verschillende natuurtypen. Hoe ontstaan deze verschillende landschappen? Erg leuk is het zeeaquarium met stekelbaarzen, een grote poelslak en nog wat andere waterbewoners. Ontdek de geheimen van de zee!
Buiten - Waai lekker uit op het strand van Schiermonnikoog en loop eens langs bij de vuurtoren van het eiland. Op de website van het bezoekerscentrum van Schiermonnikoog staan ook leuke ideeën voor een mooie fiets- en wandeltocht.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2021-01-14 12:07:05 · Gepubliceerd: 11 maart 2011 - 7560