Teylers Museum koopt zeldzame tekening Karel van Mander
archief oud artikel 25 maart 2011 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Radeloos staart een jongeman in zijn lege geldbuidel, een vrouw knaagt uitgehongerd op een bot. Het is de vertaling van Karel van Mander van het spreekwoord 'wie wat bewaart die heeft wat'. Het Teylers Museum heeft deze zeldzame tekening van de 16de-eeuwse kunstenaar onlangs gekocht.
Het Teylers Museum in Haarlem heeft er een pareltje bij. Het museum is er in geslaagd om een zeldzame tekening van de 16de-eeuwse kunstenaar Karel van Mander te kopen. Op de tekening is een groepje mensen te zien, die allemaal in nood verkeren. Met de tekening beeldt Van Mander het spreekwoord 'wie wat bewaart die heeft wat' uit. Van deze zogenaamde genrestukken maakte de kunstenaar uit Vlaanderen, sinds 1583 in Haarlem, slechts zes. De andere vijf tekeningen zijn ondergebracht in de collecties van het Metropolitan Museum of Art in New York en het Albertina in Wenen. Vanaf 29 maart is de nieuwe aanwinst te zien in het Teylers Museum.
Karel van Mander
Karel van Mander was een van oorsprong Vlaamse schilder uit Meulebeke. In zijn jonge jaren werkte hij veel in Rome en werkte daarna aan het Praagse hof. Hier omringde de Habsburgse keizer Rudolf II zich met de beste, meest vooruitstrevende kunstenaars uit Europa. Vooruitstrevend, dat was Karel van Mander wel. Helemaal toen hij zich in 1583 in het Hollandse Haarlem vestigde. Net als in de Italiaanse ateliers schilderde Van Mander naaktfiguren in zijn werkplaats. Dat was nooit eerder vertoond in Nederland! Karel van Mander is ook bekend van het Schilderboeck. Hierin beschreef hij technieken om mythologische voorstellingen af te beelden.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 maart 2011 - 381