archief oud artikel 26 april 2005 Hattem, Gelderland Van 29 april tot en met 7 mei staat het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem in het teken van Koninginnedag en de Tweede Wereldoorlog. In deze Oranjeweek vinden er tal van demonstraties plaats waarbij onder andere Zweeds wittebrood en Oranjekoek worden gebakken in de nostalgische bakkerij. De bakkersvrouw serveert koffie met Oranjekoek op de deel of in de Gelagkamer. De bakker demonstreert in het museumtheater voor oud maar vooral voor jong publiek.
Oranjekoek
De bakkersvrouw van ‘Het Warme Land' wijze vertelt zij over het museum, het proces van het broodbakken, over de geschiedenis van brood en banket en het dagelijks leven in haar bakkersgezin. Zij duikt met u de geschiedenis in naar een tijd waarin de bakkersknecht krachtige kuiten kreeg van zijn dagelijkse rondgang met de bakfiets. U kunt aanschuiven bij de bakkersvrouw op maandag 2 mei om 12.00, 13.30 en om 15.00 uur. U kunt bij haar tevens terecht voor een kopje koffie of thee met versgebakken Oranjekoek. Deze koeken worden door bakker Wim gebakken in de 19de eeuwse bakkerij op vrijdag 29 april en op vrijdag 6 mei tussen 13.00 en 17.00 uur.
Aan de slag
Bakker / demonstrateur Fred Voskuil is in de wijde omgeving van Hattem en vaak ver daarbuiten bekend en populair om zijn altijd boeiende en vaak humoristische demonstraties. In het knusse museumtheater zal hij ditmaal tal van broodjes maken die van doen hebben met het voorjaar. Natuurlijk worden er nestjes met eieren gemaakt, maar wat gebeurt er als de jongen uitkomen en honger krijgen? Leuk voor de volwassen museumbezoeker, maar ook voor de jongere toeschouwers. Wie durft, mag de bakker af en toe een handje helpen. De bakker demonstreert op 1 mei om 14.00 en om 15.30 uur en op 3 mei om 12.00, 13.30 en om 15.00 uur.
Na de strenge winter in 1944-1945 waren vele Nederlanders uitgeput door de oorlog en leden talloze mensen honger. In januari 1945 kwamen twee Zweedse schepen aan in de haven van Delfzijl. Van het meel en margarine dat deze schepen vervoerden, maakte men het Zweeds wittebrood. Eind april en begin mei van 1945 zorgden de Britten en Amerikanen voor een grootschalige voedseloperatie. Vanuit vliegtuigen werd witmeel en gist gedropt, zodat men daar brood van kon bakken. Mensen die dit brood proefden zeiden, dat dit smaakte naar vrijheid. In het Bakkerijmuseum wordt het bevrijdingsbrood gebakken. De demonstratie ‘Zweeds wittebrood bakken' wordt verzorgd door bakker Wim Wittenberg en is bij te wonen op 4 mei tussen 10.30 en 14.00
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 april 2005 - 1421