door

Lege portemonnee voor NBTC

NBTC vreest voor toerisme in Nederland #bezuinigingen

archief oud artikel 5 mei 2011 Toerisme Nederland als vakantieland. Een toekomst die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in duigen ziet vallen. Het NBTC verliest mogelijk 65 procent van de rijksbijdrage en vreest daarom voor het verlies van zo'n 2 miljoen buitenlandse bezoekers.

Voor de promotie van Nederland voor toeristen en congressen krijgt het NBTC nu 16,6 miljoen euro van het Rijk. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil deze bijdrage inkorten met 65 procent. Dit betekent dat het NBTC in 2015 nog 5,8 miljoen euro van het Rijk krijgt. Een plan waarmee de overheid zichzelf in de vingers snijdt, vindt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.

"Bestemmingspromotie is cruciaal omdat een bezoeker over het algemeen eerst een bestemming kiest, en dan pas vervoer, verblijf en vermaak. Bovendien levert Holland-promotie op basis van de huidige rijksbijdrage aantoonbaar rendement: één geïnvesteerde publiekprivate euro (waaraan de overheid zo'n 56 eurocent bijdraagt) levert gemiddeld 40 euro op aan toeristische bestedingen."

Verlies toeristen

Volgens het NBTC verliest Nederland door de geplande bezuinigingen jaarlijks twee miljoen toeristen. Dit betekent volgens Jos Vranken ook een verlies van 800 miljoen euro aan inkomsten. Een overzicht van de gevolgen volgens het NBTC:

Bezuinigingen NBTC

Een overige deel van de promotie wordt betaald door de sector. Maar ook zij kunnen de geplande bezuinigingen volgens Vranken niet compenseren. Het NBTC verdeelt de aandacht over elf landen of regio's. Hieronder vallen zogenaamde volwassen markten, als Duitsland, waar al veel toeristen vandaan komen. Maar ook nieuwe gebieden krijgen aandacht van het NBTC.

Actie NBTC


Het NBTC hoopt het kabinet nog op andere gedachten te brengen met de actiepagina 'Laat het toerisme niet doodbloeien'.

Ook de cultuursector werd al flink getroffen door bezuinigingen. Lees hier alles over in het dossier 'Geefwet'.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 mei 2011 - 573

Dit past bij 'Lege portemonnee voor NBTC'