door

MAS: iedere verdieping een verrassing

Foto 1. Het spiksplinternieuwe Museum aan de Stroom (MAS). Foto: Sarah Blee.

Museum aan de Stroom in Antwerpen

31 januari 2015 bijgewerkt: 13 juli 2023 Cultuur Antwerpen, Antwerpen De deuren van het spiksplinternieuwe Museum aan de Stroom (MAS) staan nog maar een weekje open. In het openingsweekend kwamen al 75.000 mensen op het imposante gebouw af. Maar wat verschuilt zich daar eigenlijk in dat hypermoderne gebouw aan de Schelde?

In de eerste plaats is het MAS een museum, gevormd door de collecties van het voormalige Etnografische Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum. Ook het Vleeshuis heeft de collectie ondergebracht in het nieuwe museum. Het resultaat? Een verzameling van meer dan 470.000 objecten. Vijf verdiepingen vol kunstschatten, verdeeld in verschillende thema's. De collecties bestaan volgens het museum niet naast elkaar, maar worden met elkaar verbonden door de rest van de omgeving. Zoals door muziek, die Eric Sleichim voor iedere tentoonstelling componeerde. Het MAS wil de bezoeker mee nemen in een ervaring en niet slechts kennis overdragen. "Bezoekers kunnen natuurlijk kijken en lezen in het MAS, maar ze worden ook uitgenodigd om te luisteren, te voelen, geuren op te snuiven of zelf de schuiven op te trekken", vertelt Leen Beyers, inhoudelijk coördinator vaste collectie. "Elke verdieping heeft een sporenruimte en daar kunnen bezoekers heel actief hun spoor nalaten, bijvoorbeeld door hun indruk op een groot krijtbord neer te krabbelen."

Thema's

  • Machtsvertoon - Alles draait binnen dit thema om macht. Een thema wat in iedere cultuur speelt, met de daar bijbehorende statussymbolen. In het MAS zijn duizenden van deze symbolen van over de hele wereld verzameld. "Bijzonder is een erg verfijnd ivoren tafelsiervat, gemaakt door Afrikaanse kunstenaars uit Nigeria", vertelt Beyers.
  • Wereldstad - Een stad aan de stroom en als een stad in de wereld. Zo portretteert Antwerpen zich al zo'n 500 jaar. In het MAS komt de stad in al haar verschillende gezichten naar voren. "Hoogtepunt van dit thema is een gezicht van Antwerpen van Robert Mols van wel negen meter groot!".
  • Wereldhaven - Maar nog meer dan wereldstad ziet Antwerpen zich als een wereldhaven. In deze collectie komt de havens van overal naar voren als kruispunten van de hele wereld. "In totaal zijn de honderd mooiste scheepsmodellen te zien."
  • Leven en dood - Een compleet ander thema is Leven en dood. Mensen en goden spelen hier de hoofdrol. De wereldwijde zoektocht naar zingeving is hier in alle religieuze en filosofische diversiteit te vinden. "Een absoluut topstuk is een beeldengroep uit Mexico van een krijger met twee honden."

Kijkdepot

Zelfs de niet-tentoongestelde voorwerpen blijven niet verborgen in het MAS. In het kijkdepot is nog eens een groot deel van de collectie te zien. "Hier worden de verhalen van de eerste verzamelaars van de MAS collectie verteld. Bezoekers ontdekken er hun collecties en hun passies", vertelt Beyers. Vanachter een glaswand zijn deze voorwerpen te zien. Een ander deel is zelfs toegankelijk voor publiek. Dit zijn de schatten van de Antwerpse verzamelaars. Archeologische voorwerpen, scheepsmodellen, schilderij en foto's. Alles herinnert aan het rijke verzamelverleden van Antwerpen.

Gebouw

Het idee achter het moderne gebouw van het Museum aan de Stroom zijn de 16e-eeuwse stapelhuizen. Deze zijn typerend voor Antwerpen en passen volgens de ontwerpers daarom ook zo goed bij het museum. Als je het museum bekijkt zie je dat het gebouw uit verschillende 'boxen' bestaat, zo op elkaar gestapeld dat er een spiraaltoren ontstaat. En dan kom je bij het leuke effect voor de bezoekers. Want bij het stijgen naar iedere volgende verdieping krijg je een ander uitzicht over de stad. Leuk weetje: de buitengevel en de vloeren, de wanden en de plafonds zijn bekleed met rode Indische zandsteen uit Agra.

Meer dan een museum

Het MAS profileert zich boven alles als meer dan een museum. Zo is de MAS-boulevard, langs het glas op elke verdieping, iedere dag gratis toegankelijk. Op het 60 meter hoge dakterras wacht een prachtig uitzicht over de Schelde en de haven. Maar je kunt ook gerust beneden blijven, want het MAS-café STORM heeft een terras en een tweesterrenchef. Alles is ingericht als ontmoetingsplek. Ook het museumplein maak hiervan een groot deel uit. Op dit plein is een groot mozaïek 'Dead Skull' te vinden van Luc Tuymans.

Bekijk wat er nog meer is te doen in Antwerpen.
Foto 2. Het spiksplinternieuwe Museum aan de Stroom (MAS). Foto: Sarah Blee.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:41:26 · Gepubliceerd: 31 januari 2015 - 15167