door

Einde voor de blauwalg?

Uitvinding moet #blauwalg verbannen

archief oud artikel 15 juli 2011 Natuur Ursem, Noord-Holland Blauwalg, de plaag van de recreatieplassen in de zomer. De bacterie ontstaat voornamelijk in stilstaand water, met warm weer. Mensen die in contact komen met de bacterie kunnen last krijgen van huidklachten, benauwdheid, misselijkheid en darmklachten. Met een uitvinding van FishFlow Innovations moet dit verleden tijd zijn.

Met je handdoekje en zonnebrand al op weg naar een recreatieplas in de buurt. Met een verkoelende duik al in het vooruitzicht stuit je op een bord 'Zwemverbod i.v.m. blauwalg'. Daar gaat een dagje zwemmen! Als het aan FishFlow Innovations heeft het laatste uur van de blauwalg geslagen. Het bedrijf test een bijzondere uitvinding om de bacterie om zeep te helpen.

In de Ursemmerplas in Ursem voert FishFlow Innovations binnenkort een proef uit. Gerard Manshanden, directeur van het bedrijf, bedacht namelijk een oplossing tegen de blauwalg. Door een buis van 1 meter dik, 12 meter lang en 14 meter diep laat hij lucht ontsnappen en opstijgen. Hierdoor ontstaat een enorme stroming, waardoor de bacterie niet kan groeien. Zomers is de Ursemmerplas open voor zwemmers. Maar het water in de plas stroomt amper door en de vorming van blauwalg is dan ook een groot probleem. De komende tijd houdt het Waterlaboratorium in Haarlem de ontwikkelingen in het water in de gaten. Dat de buis van FishFlow Innovations in het water ligt, heeft geen gevolgen voor de zwemmers en hun veiligheid.

Zonder blauwalg kun je lekker zwemmen deze zomer. DagjeWeg.NL zocht alvast een paar mooie zwemwateren voor je uit. Lees: Zomerse dagen aan het water

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 15 juli 2011 - 219