door

Nog 3500 nazi-geroofde kunstwerken bij het rijk

Restitutiecommissie heeft honderd zaken afgerond #kunst

archief oud artikel 3 augustus 2011 Cultuur Tijdens de Tweede Wereldoorlog stal het naziregime naar schatting anderhalf miljoen kunstwerken uit de bezette gebieden. Nederland heeft nog zo'n 3500 kunstwerken in bezit die de nazi's wegroofden. De kunstwerken zijn opgeslagen of hangen in verschillende Nederlandse musea. Of ze mogen blijven hangen, is de vraag.

De Restitutiecommissie bestaat sinds 2002 en onderzoekt de kunstwerken met een oorlogsverleden. Zij kijkt of de kunstwerken rechtmatig verkregen zijn, en geeft advies over mogelijke teruggave aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Momenteel behandelt de commissie achttien zaken. Ruim honderd zaken zijn al afgerond.

Het naziregime stal naar schatting anderhalf miljoen kunstwerken

Broers Katz

De zaken variëren in omvang, van een paar werken tot enkele honderden. Eén van de bekendste zaken, is de zaak Katz. Het onderzoek rondom de herkomst van de ruim tweehonderd schilderijen duurt al vier jaar en is nog niet afgerond. De Joodse broers Benjamin en Nathan Katz hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een kunsthandel in Dieren. Tijdens de oorlog zouden de nazi's hen gedwongen hebben de schilderijen te verkopen. De broers ontsnapten naar Spanje en Zwitserland. Een deel van de kunstwerken hangt nu bij verschillende Nederlandse musea. Onder meer het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden bezit zeven schilderijen die onder de Katz-claim vallen. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht hangt een tiental schilderijen die mogelijk terugkeren naar de erfgenamen van de broers Katz.

Is het buiten bewolkt en regenachtig? Bezoek dan het museum voor een droog dagje uit.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-08-03 17:42:52 · Gepubliceerd: 3 augustus 2011 - 153

Dit past bij 'Nog 3500 nazi-geroofde kunstwerken bij het rijk'