door

Standbeeld in Hoorn valt van sokkel

Beeld #janpieterszooncoen beschadigd door kraanwagen

archief oud artikel 16 augustus 2011 Opmerkelijk Hoorn, Noord-Holland Tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen hebben hun zin gekregen. Een kraanwagen botste vanochtend tegen het beeld, waarna het met een klap op de grond viel.

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is na een botsing met een kraanwagen op straat gevallen. De schade is zo groot dat het beeld voor herstel is weggevoerd. Het beeld staat al sinds 1893 in Hoorn en nog nooit eerder is het van zijn plek geweest.

Jan Pieterszoon Coen werd vroeger gezien als een echte Nederlandse held die erg succesvol was tijdens zijn dienst bij de VOC. Maar bij het beeld in Hoorn staat niks over de duizenden onschuldige bewoners van voormalig Nederlands-Indië die hij doodde. En daar irriteerden steeds meer mensen zich aan. De gemeenteraad van Hoorn had onlangs besloten dat het beeld mocht blijven staan. Nu is het beeld dan toch van zijn sokkel gevallen en hebben tegenstanders voorlopig hun zin gekregen.

Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen Jan Pieterszoon Coen was een Nederlandse koopman die verantwoordelijk was voor de harde politiek van de Nederlanders in Oost-Indië, nu Indonesië. Hij stond bekend om zijn agressieve manier om monopolie te krijgen in de handel van Indië.

De gemeenteraad van Hoorn had onlangs besloten dat het beeld mocht blijven staan

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-08-16 14:26:22 · Gepubliceerd: 16 augustus 2011 - 208