door

Prinsjesdag 2012

Volg de Gouden Koets en ga zelf op pad in de Ridderzaal

archief oud artikel 10 september 2012 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Wie draagt dit jaar het allergekste hoedje? Want Prinsjesdag draait natuurlijk om de troonrede en de miljoenennota, maar de hoedjesparade en de Gouden Koets zijn toch de echte smaakmakers. Volg de Gouden Koets met je mobiele telefoon, reserveer alvast een rondleiding door de Ridderzaal of bekijk nog veel gekkere hoedjes in een hoedenmuseum. Hoera, hoera, hoera!

Prinsjesdag begint met de tocht van de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in Den Haag. Rond 13:15 uur zit iedereen op het puntje van zijn stoel en gaat het nieuwe parlementaire jaar van start. "Leden van de Staten Generaal", met haar krachtige stem geeft Koningin Beatrix vanaf de troon in de Ridderzaal het startsein. In de Troonrede zet de koningin elk jaar de belangrijkste plannen van de regering op een rijtje. De allereerste Prinsjesdag vond plaats in 1814. Nu nog steeds is het een evenement wat royalty-liefhebbers niet mogen missen. Maar hoe vieren burgers dit regeringsfeestje mee?

De Gouden Koets

Bijzonder is elk jaar weer de tocht van de Gouden Koets in Den Haag. Vorig jaar werd het voertuig nog bekogeld met een waxinelichthouder. Zo zie je maar weer hoe dicht bezoekers bij de koets kunnen komen. De route die de Gouden Koets rijdt is dit jaar iets anders, vanwege de verbouwing van het Mauritshuis. De route loopt nu via het Lange Voorhout, de Lange Houtstraat en het Plein naar het Binnenhof, waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Op Google Maps vind je een kaartje die precies laat zien hoe de koets rijdt en waar je als gewone burger kan staan. Ook heel handig is het volgen van de Gouden Koets via een layar op je smartphone. Zoek de layar 'Prinsjesdag' op en volg de instructies.

Ridderzaal

De Troonrede wordt voorgelezen in de Ridderzaal. De geschiedenis van deze zaal gaat terug tot de dertiende eeuw. Op de derde dinsdag van september zit de zaal bomvol. Maar zodra Prinsjesdag weer voorbij is, is de Ridderzaal weer toegankelijk voor iedereen. Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof organiseert rondleidingen, die in de kelder van de Ridderzaal beginnen met een film over de geschiedenis van de locatie. Na de film breng je een bezoekje aan de Ridderzaal en/of de Eerste en Tweede Kamer. Zo kun je precies zien waar de de leden van het koninklijk huis, de hofhouding, de ministers en de leden van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag zitten.

Hoedjesparade

Prinsjesdag is ook Hoedjesdag in Den Haag. Het is traditie dat alle vrouwelijke ministers en leden van het koninklijk huis een hoedje dragen. De meest vreemde exemplaren komen die dag voorbij, de één nog gekker dan de ander. Ook na Prinsjesdag kun je genieten van bijzondere hoofddeksels in één van de hoedenmusea.

  • Hoedenmuseum Zet 'm Op: Wil Gorter verzamelde al jaren hoedjes. Sinds 2001 kan iedereen de hoofddeksels bekijken in dit museum. Een collectie van maar liefst vierhonderd hoeden is in het Andijkse museum te zien. Nog leuker is dat bezoekers ook handgemaakte exemplaren kunnen kopen: de eigenaresse maakt ze zelf.
  • Museum Brabant Goedgemutst: de geschiedenis van de hoed gaat in dit museum nog verder terug. Hier vind je mutsen en poffers uit de tijd dat de moeders van onze moeders nog kind waren. Elk collectiestuk heeft een eigen levensverhaal. Vooral de verschillen tussen streken zijn leuk om te zien. Elke streek had namelijk zijn eigen hoofddeksel.

Ga een dagje naar Den Haag en volg Prinsjesdag op de voet!

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2012-09-18 11:31:18 · Gepubliceerd: 10 september 2012 - 15045