Maak kennis met de Twentse devotie in verscholen bidkapelletjes
archief oud artikel 18 november 2011 Cultuur Aadorp, Overijssel De Twentse devotie gaat ver terug in de geschiedenis. Overal in het groene gebied staan basilieken, kloosters, bidkapelletjes en landkruisen verstopt als een herinnering aan de katholieke achtergrond van de Tukkers. Duik de stille natuur in en kom tot bezinning in dit eeuwenoude, religieuze landschap.
Twente is een onontdekte regio op het gebied van bedevaart- en bezinningsoorden. De katholieke geschiedenis van deze regio heeft een schat aan erfgoederen achtergelaten, die wachten om herontdekt te worden. Gebruik het weekend om eens heerlijk op ontdekkingstocht te gaan en zoek naar de verhalen achter de talloze Mariakapelletjes, basilieken en landkruisen. Volgens 'Langs Heilige Huisjes Twente', zijn er ruim tweehonderd religieuze objecten te vinden op het landgoed. DagjeWeg.NL haalt vijf bijzondere objecten en hun verhalen uit de vergetelheid.
Intieme huiskapel Haaksbergen
Verhalen over hedendaagse verschijningen van engelen hoor je niet meer zo vaak. Daarnaast wordt zo'n getuigenis door nog maar weinig mensen geloofd. Wim Holtschlag uit Haaksbergen trok zich daar niet zoveel van aan en bouwde in 1986 een kleine huiskapel in zijn achtertuin. Hij zou enkele keren de aartsengel Raphaël gezien hebben, die hem de opdracht tot deze bouw gegeven heeft. Het kleine zeshoekig houten kapelletje is inmiddels uitgegroeid tot een bedevaartsoord, met bezoekers uit zowel Nederland als Duitsland. Kom tot rust in de kleine huiskapel aan de Buurserstraat 127 en laat de eenvoud ervan je overweldigen.
Illegale katholieke kerkjes
Vrijheid van godsdienst heeft niet altijd bestaan in Nederland. Na de Tachtigjarige Oorlog brak er een zware periode aan voor de katholieken en kwam er een verbod op het katholieke geloof. In deze tijd doken er een aantal illegale kerkjes op die absoluut niet mochten opvallen. In Losser werd de kerk als schuur vermomd. Koning Lodewijk Napoleon gaf de katholieken hun kerk terug in 1810, met als gevolg dat de protestanten een nieuwe kerk moesten bouwen. In die periode huisde de gemeente in 'De Oude Apotheek', nu een restaurant aan de Teylersstraat. Ga op zoek naar meer vermomde kerkjes in de regio.
Heilig Albertuswater in het karmelietenklooster
Nog steeds komt een handjevol mensen naar het karmelietenklooster in Zenderen om heilig Albertuswater te halen. De genezende kracht van het water werd vooral in de zestiende eeuw bekend, toen boeren het gebruikten tegen betovering van vee of bij personen tegen allerlei ziektes. Het verhaal is ontstaan toen de karmeliet Albertus van Trapani uit het jaar 1306, hevige koorts had en smeekte om water. Maria zou hem dit gegeven hebben waarna hij meteen genas. Sindsdien gaf hij dit water door aan andere zieken. Ieder jaar zijn belangstellenden welkom bij het klooster in Zenderen om daar Albertuswater te halen. Het is de enige plek in Twente waar de rooms-katholieke kerk zich nog bezighoudt met dit soort praktijken.
Oude Kroezeboom in Fleringen
Op de Fleringer Es staat een van de oudste bomen van Nederland, die waarschijnlijk tussen het jaar 1500 en 1600 geplant is. De oude eik wordt een Kroezeboom genoemd, die vroeger verschillende maatschappelijke functies had. Zo was het een grensmarkering, maar ook werd hier het recht gesproken of kwamen pelgrims de plek bezoeken. Vroeger stond er een oud veldkapelletje onder de boom, die door de eeuwen heen vervangen is voor een nieuwe. Ook werden hier geheime katholieke bijeenkomsten gehouden tijdens de reformatie. Nog steeds komen er regelmatig mensen samen bij de oude zomereik in Fleringen, zoals vredesbewegingen en katholieke leden.
De Joodse synagoge van Haaksbergen
Naast de katholieken, de protestanten, Napoleon en de Engelse koning Hendrik VIII, lieten ook de Joden hun sporen achter in Twente. Aan het begin van de negentiende eeuw ontstond een kleine joodse gemeente in Haaksbergen. Zij kwamen voor hun wekelijkse dienst samen in huisgemeentes, tot ze in 1825 een stuk grond kochten voor een eigen kerkje. De synagoge verloor een hoop leden tijdens de Tweede Wereldoorlog en wie niet gedeporteerd werd, dook onder. Vandaag de dag wordt het gebouwtje gebruikt als synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Twente en staat de begraafplaats op de monumentenlijst.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-04-28 15:37:52 · Gepubliceerd: 18 november 2011 - 8772