Na verbouwing van twee jaar tijd voor feest!
archief oud artikel 10 januari 2012 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Asbest op zolder was de reden voor een grote schoonmaak in het Frans Hals Museum. Na een verbouwing van twee jaar, pakt het museum groots uit. Tijd voor een feestje! Het museum blaast de kaarsjes uit met de tentoonstelling de Gouden Eeuw viert feest.
Twee jaar lang werd er in het Frans Hals Museum druk op los geklust. "Er zat asbest op zolder en dat moest weg", vertelt woordvoerster Monique van Royen. Ook kregen verschillende zalen een make-over, zodat het museum weer mee kan doen met de moderne tijd. De verbouwing heeft geen lage bezoekerscijfers opgeleverd. De verbouwing werd telkens een beetje verschoven, waardoor de topstukken altijd te zien waren. En het museum was nooit dicht. "We wilden ons na de verbouwing natuurlijk wel weer goed op de kaart zetten." Maar niet met slingers en taart. Het Frans Hals Museum viert de heropening goed met de tentoonstelling: de Gouden Eeuw viert feest! Een tentoonstelling met prachtige schilderijen over feesten in de zeventiende eeuw.
"We wilden sowieso iets met het thema feest. Het boerengenre is in Haarlem erg populair, maar alleen feestende boeren is ook zo saai. Vandaar dat onze conservator Anna Tummers het breder heeft getrokken, met als resultaat een tentoonstelling over allerlei soorten feesten in de Gouden Eeuw."
Hossen, zuipen en brullen
"Het is zo leuk om te zien dat mensen in de zeventiende eeuw ook al wisten hoe ze een feestje moesten vieren." Gelukkig hebben we de schilderijen nog en kunnen we zie hoe het er aan toe ging. Wat opvalt in de tentoonstelling is vooral de losbandigheid die de schilders neerzetten. Hossen, zuipen en brullen: het Brabantse carnaval is er niks bij. De feesten die dan ook vooral voorbij komen zijn kermissen, boerenbruiloften en nachtelijke straatfeesten. Bruiloften van hogere klassen kom je bijvoorbeeld niet tegen. Ook verjaardagsfeesten en kerstvieringen blijven achter gesloten deuren.De kunstenaars hadden vooral een voorkeur voor feesten die erg omstreden waren. Sinterklaas bijvoorbeeld, dat was echt een schande volgens de calvinistische predikant Jacobus Koelman. "Dat dit Paapsche Feest, by ons noch in sulken aansien is!". Maar hoe erger de feesten, hoe meer mensen er aan mee wilden doen. En niet alleen de boeren. Schilder David Vinckboons schilderde bijvoorbeeld een elegant geklede stedeling die ineens tussen de boeren belandt, maar toch heel enthousiast mee danst.
Jan Steen
In de tentoonstelling zijn werken te zien van onder andere David Vinckboons, Dirck Hals en Jan Steen. Vooral de schilderijen van Jan Steen zijn een echt hoogtepunt in de tentoonstelling. "Iedereen kent Jan Steen wel, daarom spreken zijn schilderijen ook meteen aan. De taferelen zijn ook zo realistisch neergezet. Het is er één groot feest. Een persoonlijk hoogtepunt is toch wel het schilderij Driekoningen. Prachtig."De tentoonstelling draait alweer een tijdje. Wat zijn de reacties van bezoekers? "Eigenlijk alleen maar enthousiast. Iedereen gaat met een goed gevoel het museum weer uit. Het is gewoon een heel vrolijke tentoonstelling."
Frans Hals Museum
Nog te zien tot en met 6 mei 2012
Toegangsprijzen: € 13,- voor volwassen, gratis voor kinderen.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2012-04-23 14:31:35 · Gepubliceerd: 10 januari 2012 - 2059