door

Bekliederde treinen zijn kunst

Graffiti in het Spoorwegmuseum is kunst

archief oud artikel 22 maart 2012 Cultuur Utrecht, Utrecht De meeste hangjongeren met een graffitispuitbus moeten meteen mee naar het politiebureau. Kunstenaar Hugo Kaaiman niet. Hij krijgt zelfs een plekje in het Spoorwegmuseum voor zijn geklieder met graffiti. Maar het ziet er dan ook wel heel mooi uit!

Het Spoorwegmuseum heeft niet lang getwijfeld over een tentoonstelling met graffiti. "Treinen en graffiti zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar Street Art, mits goed uitgevoerd, is een verrijking van het materieel!". En wie konden ze voor een tentoonstelling over graffiti nou beter voor vragen dan Hugo Kaagman, beter bekend als de Stencil King? Kaagman heeft voor de tentoonstelling Stencil Station, spray art door Hugo Kaagman drie collectiestukken van Het Spoorwegmuseum omgetoverd in echte kunstwerken. Met sjablonen en spuitbussen hebben een goederenwagon, een locomotief en een bovenleidingsmontagevoertuig een kleurrijk jasje gekregen. In de tentoonstelling zijn nog meer kunstwerken van Kaagman te zien, waarin treinen centraal staan.

Station Rai

Het atelier van de Stencil King staat op het perron van Station RAI. Hij speelt in op actuele onderwerpen. Wat hij 's ochtends in de krant leest verwerkt hij in zijn kunstwerken en die zijn vaak dezelfde dag al te zien zijn op de ramen van zijn atelier.

"Street Art, mits goed uitgevoerd, is een verrijking van het materieel!'

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2012-03-22 08:05:41 · Gepubliceerd: 22 maart 2012 - 253