Het geheim van goddelijke schoonheid in Museum Het Valkhof
archief oud artikel 3 mei 2012 Cultuur Nijmegen, Gelderland Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid, deelt het geheim van haar prachtige voorkomen in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Alle beautytips uit de oudheid komen aan het licht. Ontdek waarom godinnen zo mooi zijn!
De meeste vrouwen hebben er genoeg van: make-up, crèmes en andere schoonheidsproducten. Maar dat is niet alleen van deze tijd. Vrouwen hadden al in de oudheid voldoende middeltjes om zichzelf mooier te maken. In Museum Het Valkhof in Nijmegen weten ze daar alles van. In de tentoonstelling Waarom godinnen zo mooi zijn komen alle schoonheidsgeheimen boven tafel. Neem ook een kijkje in Aprodite's beautycase!
Mooi tot in de dood
In drie thema's ontdekken bezoekers alles over de schoonheidsmiddelen en rituelen van vrouwen in de oudheid. Zo is er het thema Aphrodite's beautycase, vol middelen waarmee vrouwen zichzelf opmaakten. Van cosmetica tot kapsels en sieraden. In het tweede thema verbindt de tentoonstelling schoonheid aan vruchtbaarheid, iets wat vroeger heel dicht bij elkaar lag. Ook wanneer het leven van de schoonheden eindigde was hun uiterlijk nog belangrijk. Met het derde thema Liefde, schoonheid en de dood geeft het museum een kijkje in begrafenisrituelen.
Oude schoonheidsrituelen
Dat schoonheidsrituelen van alle tijden zijn is overduidelijk in Het Valkhof. "De antieke wereld kende geen plastische chirurgie, maar verder is er geen wezenlijk verschil tussen de schoonheidsmiddelen van vroeger en nu", vertelt Louis Swinkels, conservator archeologie van Het Valkhof. "Er was een groot scala aan cosmetica, parfums en zalven, verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklassen. In plaats van zeep gebruikte men voor de lichaamsverzorging vaak geparfumeerde plantaardige olie. Daarmee smeerde men zich in en met zand schuurde men vervolgens de huid. Met een speciale krabber schraapte men ten slotte de huid weer schoon."
Baden in ezelinnenmelk
Sommige vrouwen gingen wel heel ver om hun uiterlijk te verfraaien. Zo nam Poppaea, de echtgenote van keizer Nero, altijd 500 drachtige ezelinnen mee, overal heen, om haar lichaam te laten weken in hun melk. Het toppunt van decadentie en excentriek gedrag, zo schreef de Romeinse schrijver Plinius de Oudere. "Ik ben zelf vooral getroffen door de grote overeenkomst tussen vroeger en nu", verklaart Swinkels. En waarom godinnen nou zo mooi zijn? "Het antwoord zit in de eerste twee thema's. Enerzijds door het gebruik van diverse schoonheidsmiddelen, anderzijds om een partner te vinden en vervolgens kinderen te kunnen krijgen."
Bezoekersinformatie
Waarom godinnen zo mooi zijnVan 24 maart 2012 tot en met 12 augustus 2012.
Toegang: € 8,- voor volwassenen en € 4,- voor kinderen.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2012-05-10 11:23:53 · Gepubliceerd: 3 mei 2012 - 2676