door

Word een dierenvriendje in de Weerribben

Foto 1. Een rugzak vol opdrachten en leuke weetjes. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma

In heel Nederland: het Dierenvriendjespad van Staatsbosbeheer

4 november 2014 bijgewerkt: 15 januari 2021 Natuur Ossenzijl, Overijssel Iedere woensdagmiddag, zaterdag en zondag hangen de kinderen laveloos op de bank. Geen pit zit er meer in. Het medicijn tegen deze ziekte? Een flinke portie buitenlucht, en dat het liefst elke dag. Maar als je de kleine mediaverslaafden mee wil krijgen, moet je van goede huize komen. Natuurmonumenten doet een poging met het Dierenvriendjespad. DagjeWeg.NL probeerde deze interessante route zelf uit en sprong rond tussen de kikkers, de egeltjes en de ringslangen. Iedereen klaar voor frisse wind, kriebelbeestjes en zompige blubber?

Ontdek de natuur met het Dierenvriendjespad

Op de parkeerplaats waait de frisse buitenlucht ons al om de oren en we lopen opgewekt richting het natuurcentrum De Weerribben. Hier kunnen we een rugzak ophalen waar alles in zit voor het Dierenvriendjespad. Boswachter Wenda Kloen staat al klaar met de groene tas, waar later een stapel boekjes en een interessant draaiende schijf uitkomen. Het Dierenvriendjespad is bij elk natuurcentrum op te halen en kost € 2,50 per kind. Voor de tas met opdrachten geldt nog een borg van € 10,-. Hier in De Weerribben starten we met de rugzak bij de hand op Zompies Zoekpad. Een spannende route door de 'woeste' en drassige natuur.

Van het blotevoetenpad tot een insectenhotel

Door handige bordjes weten we de route zo te vinden en we wandelen zo van de ene naar de andere attractie. Van het blotevoetenpad, waar je met blote voeten allerlei ondergronden aan je tenen voelt kriebelen. Tot een gezellig insectenhotel, waar allerlei verschillende beestjes in huizen. En dan halen we natuurlijk de opdrachten uit de rugzak, voor wat extra uitdaging. In de rugzak zitten boekjes voor verschillende leeftijden. Draai aan de draaischijf en lees de bijbehorende vraag. De vragen gaan over de dieren of bijvoorbeeld de blaadjes aan de bomen. Springen als een kikker of met je wang tegen een boom wrijven: je beleeft de natuur een stuk intenser dan tijdens een gewone wandeling.

Dieren spotten met de boswachter

In de Weerribben weet boswachter Wenda Kloen precies welke bewoners we wellicht tegen komen. De ringslang bijvoorbeeld, die zich schuilhoudt in zogenaamde broeihopen. We speuren en speuren en springen op bij elke broeihoop die we tegenkomen. Maar helaas, we zien geen ringslangen. Wel spotten we een grote kikker die, niet gediend van onze aanwezigheid, snel het water weer in springt. We komen langs een soort rek, waar verschillende takken aan hangen. Kinderen kunnen hier aan de verschillende basten voelen, met hun hand of even met hun wang. Zo is er van alles te zien en te doen om een 'gewone' wandeling door de natuur meer sjeu te geven!

Dierenvriendjespad van Staatsbosbeheer

De rugzakjes van het Dierenvriendjespad zijn bij veel natuurcentra te krijgen, dus volg ons voorbeeld en ga op pad!
Foto 2. Aan de slag met leuke opdrachtjes. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma
Foto 3. Hee, een kikker! Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma
Foto 4. Wat voor beestjes wonen er in het insectenhotel? Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma

Reportage - Laatst gewijzigd: 2021-01-15 10:19:41 · Gepubliceerd: 4 november 2014 - 5557