door

Ontdek het verdronken Zeeland

Foto 1. Geniet van de prachtige natuur en mooie uitzichten in Zeeland. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Honderden dorpen begraven onder het slijk

3 juli 2015 bijgewerkt: 18 januari 2022 Cultuur Koudekerke, Zeeland De kille Noordzee beukt onvermoeibaar tegen de kilometers lange Zeeuwse dijken. Een constante krachtmeting tussen mens en natuur die al eeuwenlang speelt. De verdronken dorpen van Zeeland zijn een stilzwijgende getuige van de adembenemende en schrikbarende kracht van het water. Graaf de geschiedenis van het ondergelopen land op en bewonder bijzondere bodemschatten, unieke natuurgebieden en ontroerende verhalen.

De bodem van Zeeland is een groot openluchtmuseum. Onder het slijk liggen maar liefst 117 verdronken dorpen uit verschillende tijden, waaronder de Romeinse handelsplaats Ganuenta, enkele middeleeuwse kastelen en zelfs dorpen uit de tiende eeuw. Wandel door prachtige natuurgebieden die soms onderbroken worden door een restant van een weggevaagd stadje, duik naar kasteelmuren op de zeebodem en tuur over het klotsende water vanaf een beschermende dijk.

Ridder van het Gulden Vlies

Trek een duikuitrusting aan, spring in het water bij het Gat van Lodijke en speur naar metershoge kasteelresten. Het gezonken dorp Lodijke ging in de zestiende eeuw ten onder aan een bestuurlijke blunder. De ridder van het Gulden Vlies, Adriaan van Reimerswaal, droomde al jaren van een eigen haven voor zijn welvarende dorpje. Toestemming om er één aan te leggen kreeg hij niet, dus toen er een dijkdoorbraak plaatsvond verbood hij om een nooddijk aan te leggen. De zee zou hem eindelijk zelf een haven geven! De schurende geul vrat niet alleen het land weg, maar ook zijn kasteel en het dorp. De resten zijn een bijzondere bezienswaardigheid voor duikers.

De eenzame Plompe Toren

Aan de rand van de Oosterschelde staat een bakstenen kerktoren recht overeind. Het verdwaalde gebouw vormde in de vijftiende eeuw het centrum van het dorpje Koudekerke. Een vestiging aan de drukke vaarroute naar Antwerpen. Het water vrat langzaam de zeearm van het land weg en in de zeventiende eeuw was het hele dorp opgeslokt. Alleen de kerktoren staat nog overeind, die nu als informatiecentrum over het verdronken dorp dienst doet. Beklim de Plompe Toren en tuur vanaf de nok over het grasland waaronder een oude samenleving begraven ligt.

De kerkklok van Namen

Soms is het flink speuren naar sporen van de ruim honderd verdronken dorpen. In de kerktoren 'Heilige Maria Hemelvaart' van het dorpje Graauw klinkt nu nog steeds de oude luidklok van Namen uit de zeventiende eeuw. Het polderdorp is verdronken op de kerktoren na, die na de overstroming nog tijdelijk een baken voor de scheepvaart vormde. De kerk is inmiddels ook verdwenen en de kerkklok vormt nog de enige herinnering aan de nederzetting in het Verdronken Land van Saeftinghe. Bewonder ook in Graauw enkele overblijfselen uit de zestiende eeuw. Gebouwen als Fort Zandberg, Fort De Rape en Boerenmagazijn hebben zelf vaak te maken gehad met flinke overstromingen.

Het Parelpad

In Nationaal Park Oosterschelde ligt het Parelpad. Volg deze wandelroute langs het water en laat de omgeving tot leven komen door middel van een handige wandelapp met weetjes en feiten over het gebied. Ontdek zo de vele historische inlaagdijken en de karrevelden die ontstaan zijn tijdens de bouw van dijken rondom veel verdronken landen. Ga onderweg lekker strandjutten met de kinderen, maak een laarzentocht over schorren en slikken of neem zelfs een kijkje onder water tijdens het snorkelen. Wie weet stuit je op onontdekte bodemschatten of spot je een bruinvis.

Beschilderde graven en grafzerken

Bewonder de opgravingen van het vergane dorp Hannekenswerve in de buurt van Sluis. In de twaalfde eeuw bouwden de dorpsbewoners hun huizen hier op terpen. De resten van de kerk, beschilderde grafkelders en grafzerken zijn blootgelegd tijdens archeologische opgravingen. Bekijk sarcofagen uit Hannekenswerve die nu opgesteld staan in de tweeduizend jaar oude Sint Baafskerk in Aardenburg.

"Het geldt voor nu, het geldt voor later. Wantrouw de macht van wind en water."
In het Watersnoodmuseum en Deltapark Neeltje Jans, leer je nog veel meer over het constante gevecht tegen het water.
Foto 2. De Plompe Toren in Zeeland. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 3. Geniet van al het moois dat Zeeland te bieden heeft. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-01-18 17:08:31 · Gepubliceerd: 3 juli 2015 - 22794