door

Kleding = kunst

Tentoonstelling over mode zijn hot!

archief oud artikel 3 januari 2013 Cultuur Dat mode veel verder reikt dan de catwalk moge duidelijk zijn. Maar behalve de straten en de woonkamers gaan de bijzondere, gekke, unieke kledingstukken nu een stapje verder. Ook in de Nederlandse musea kun je er niet meer om heen. Overal zijn het de modeontwerpers die als kunstenaars in de spotlights staan. Van Jan Taminiau tot Jean Paul Gaultier.

Fabulous Fifties

De jaren vijftig gelden als de golden age of style en de ontwerpers van nu putten gretig inspiratie van de catwalks uit die tijd. Fraaie haute couture japonnen van ontwerpers als Dior, Balenciage en Fath bestonden naast de populaire jeugdkleding, voornamelijk overgewaaid uit Amerika. Deze vrolijke mode, de spijkerjasjes en ook de petticoat staan opnieuw in de belangstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Wie binnenkomt in de tentoonstelling Fabulous Fifties, Fabulous Fashion keert terug naar een tijd van optimisme en nieuwe hoop. Hollywood stond in volle bloei en stijliconen als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marlon Brando drukten hun stempel op de mode. Word weer verliefd op de New Look van Christian Dior, met de wijde rokken, petticoats en slanke tailles, en ontdek het ontstaan van de spijkerbroek, bikini en t-shirts.

Het meest spectaculaire, meest praktische en het meest nonchalante kledingstuk."

JANTAMINIAU

Jan Taminiau is de trots van de modeminnend Nederland. In 2007 was hij de enige Nederlandse ontwerper met een show tijdens de internationale Coutureweek in Parijs. Prinses Máxima liep in een creatie van Taminiau en ook Lady Gaga is gespot in een jurk van zijn hand. Ook het Audax Textielmuseum in Tilburg is bijzonder trots op Taminiau, want het was in het TextielLab van het museum waar hij zijn eindexamencollectie maakte. Daarna keerde hij nog regelmatig terug naar dit lab om zijn ontwerpen vorm te geven. Wat er precies aan zijn creatieve brein ontsproot is te zien in een speciale tentoonstelling. Het ambacht van JANTAMINIAU laat alle ontwerpen zien die de Nederlandse ontwerper in Tilburg creëerde. Bewonder de prachtige couturejurken, allen even elegant als spectaculair en ga zelf aan de slag in het atelier met broderie d'art, borduren met kralen.

De eeuwige spijkerbroek

Het enige kledingstuk wat werkelijk iedereen in de kledingkast heeft hangen is de spijkerbroek. Reden genoeg voor het Centraal Museum Utrecht om een tentoonstelling te wijden aan dit alledaagse kunstwerk. Een werk waar een grote ontwerper als Yves Saint Lauren van droomt: "Ik wou dat ik de spijkerbroek had uitgevonden: het meest spectaculaire, meest praktische en het meest nonchalante kledingstuk dat er is. Het heeft de sexappeal, eenvoud, bescheidenheid en expressie die ik in al mijn ontwerpen zoek." Wij Nederlanders zijn helemaal gek van de spijkerbroek en hebben gemiddeld de meeste spijkerbroeken in de kast hangen. De tentoonstelling Blue Jeans laat zien vanaf wanneer de spijkerstof zo populair werd, wie de spijkerbroek bedacht en hoe deze gemaakt wordt. Duik met je neus boven op Koen Tossijn, die voor de tentoonstelling in het museum jeans ontwerpt en vervaardigt. Hij maakt de jeans op maat, voor iedereen die een spijkerbroek helemaal naar zijn of haar smaak wil!

Verwacht: Jean Paul Gaultier

Binnenkort staat ook de 'enfant terrible' van de internationale modewereld in het museum. De Kunsthal Rotterdam trakteert bezoekers vanaf februari op een wervelende show met ontwerpen van Jean Paul Gaultier. Voor The Fashion World of Jean Paul Gaultier - From the Sidewalk to the Catwalk brengt het museum ruim 140 ontwerpen van Gaultier samen. Bijzondere stukken, uitgeleend door onder andere Madonna, voor wie hij diverse spraakmakende kledingstukken ontwierp. Denk aan de puntige behacups die ze droeg tijdens haar Blonde Ambition Tour! Hoe ziet de wereld van zo'n creatieve geest eruit? Daar kom je achter door de multimediale tentoonstelling, die letterlijk achter de coulissen duikt.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 3 januari 2013 - 2267