Forever Free: een tentoonstelling over Nijmegen als frontstad in WOII
archief oud artikel 13 januari 2013 Geschiedenis Groesbeek, Gelderland Wij zijn zo vrij als vogeltjes, die als ze willen iedere avond ergens anders naar toe vliegen. Maar in de Tweede Wereldoorlog was dit in Nederland wel anders. Zelfs toen de bevrijder dichtbij was, bleef het openbare leven allesbehalve bruisend. Maar in het bevrijde Nijmegen dansten de jongens en meisjes, tussen de bombarderingen door, de Boogie Woogie.
Ieder weekend dansen veel jongeren en ouderen de stress van de week van zich af in een discotheek of café. Maar in de oorlog dacht niemand meer aan dansen of plezier, alleen aan eten en veiligheid. Totdat de vrijheid begon te lonken, zoals in Nijmegen vanaf 20 september 1944. Ondanks dat er nog steeds gevaar heerste rond de stad, die zich tijdens de bevrijding in de frontlinie bevond, durfden de jongens en meisjes elkaar weer op te zoeken. Op dansavonden in Concertgebouw 'De Vereeniging', de meisjespensionaten, villa's, noodhospitalen, fabrieken, scholen en gewone café's zochten geallieerden en de Nijmegenaren hun vertier. Lees de dagboeken van de jonge Nijmegenaren, luister naar de oude geluidsfragmenten en bekijk de filmbeelden uit die tijd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. In de verlengde tentoonstelling Forever Free, dansen en oorlog in de frontstad nemen ze je mee naar een tijd van bommen, granaten en opbloeiende liefde.
Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Wat een uitzinnige vreugde moet de burgers van Nederland overstelpt hebben toen het land eindelijk vrij was! In het Nationaal Bevrijdingsmuseum voelen bezoekers nog iets van die blijdschap, door de bewaarde foto's en filmfragmenten. Voor even wordt één van de grootste hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis weer bijna werkelijkheid.
Tweede Wereldoorlog
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:23:40 · Gepubliceerd: 13 januari 2013 - 342