door

Helden van de Elfstedentocht van '63

Schaatsmuseum Hindeloopen ontvangt de helden van de Elfstedentocht

archief oud artikel 17 januari 2013 Geschiedenis Hindeloopen, Friesland Precies vijftig jaar geleden stonden 568 dappere wedstrijdschaatsers op het ijs voor de Elfstedentocht. De tocht die als zwaarste ooit in de geschiedenisboek belandde. Vandaag komen de, nu bejaarde, rijders samen in het Schaatsmuseum in Hindeloopen om terug te blikken op die dag.

Het was koud, vijftig jaar geleden, heel erg koud. De deelnemers van de Elfstedentocht op 18 januari 1963, stonden voor de zwaarste tocht uit de geschiedenis. Slecht ijs, stuifsneeuw en een harde wind dwongen het grootste deel van de schaatsers op de knieën. Van de 568 wedstrijdsschaatsers behaalden slechts 57 de finish in Leeuwarden. De winnaar, die wel onvermoeibaar leek, was Reinier Paping uit Ommen. En nu, vijftig jaar later, ontmoeten de wedstrijdrijders van '63 elkaar opnieuw. Het Schaatsmuseum in Hindeloopen organiseert vandaag, 18 januari 2013, een reünie om terug te blikken op de beruchte Elfstedentocht. Helaas is het museum op deze dag voor publiek gesloten, maar iedereen kan via Omrop Fryslân live mee kijken.

Schaatsmuseum

Voor de echte schaatshistorie is Friesland toch wel de aangewezen plek. In één van de Friese Elf Steden, het kleine plaatsje Hindeloopen om precies te zijn, zit het Schaatsmuseum verborgen. Met gepaste trots laat het museum hier de grootste schaatscollectie ter wereld zien. Maar het mooist zijn de vitrines, gemaakt voor iedere Elfstedentocht en iedere winnaar. Hier vinden bezoekers een schat aan historische voorwerpen, zoals de stempelkaart en de afgevroren teen van Piet Kleine. Ook de schaatsen van Willem-Alexander, die de tocht in 1986 voltooide, en die van Evert van Benthem liggen in het museum. Een compleet geschiedenisverhaal, prachtig in deze tijd van het jaar.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 17 januari 2013 - 725