Hongerdoeken in Rijksmuseum Twenthe
archief oud artikel 13 februari 2013 Cultuur Enschede, Overijssel Carnaval is weer voorbij, de vastentijd is begonnen. Een typisch kunstwerk voor de vastentijd is een hongerdoek. Waar dat precies voor gebruikt werd, ontdek je in de nieuwste tentoonstelling van Rijksmuseum Twenthe. En je gaat zelf ook aan de slag!
Na het uitbundige carnaval, begint de vastentijd. Een periode van veertig dagen om te bezinnen. Een typisch middeleeuwse traditie bij de het vasten, is het maken van een hongerdoek. Een hongerdoek was erg groot en versierd met geborduurde afbeeldingen. Zo'n doek werd vroeger gebruikt om het altaar te bedekken. Die mocht in de vastentijd niet gezien worden. Het Rijksmuseum Twente blaast deze traditie nieuw leven in met de tentoonstelling Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland.
In de tentoonstelling zijn drie historische doeken uit de zestiende en zeventiende eeuw te zien en drie hongerdoeken uit deze tijd.
Borduren
Hoe zo'n hongerdoek nou precies gemaakt wordt, kun je tijdens de tentoonstelling extra goed zien. Een team van vrijwilligers werkt namelijk midden in de tentoonstelling aan een nieuw doek. Bezoekers mogen aanschuiven om alles goed te kunnen zien en ze mogen ook meehelpen!Het museum organiseert bij de tentoonstelling ook allerlei yogalessen en meditatiecursussen.
Bezoekers mogen meehelpen met borduren
Alle musea in Nederland
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 13 februari 2013 - 317