door

Nationale schatkamer gaat van het slot

Rijksmuseum heropent na tien jaar

archief oud artikel 11 april 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De nationale schatkamer, zo wordt het Rijksmuseum ook wel genoemd. Maar van de schatten die dit majestueuze gebouw in de binnenstad van Amsterdam herbergt was de afgelopen jaren weinig te zien. Het gebouw ging namelijk voor tien jaar op slot voor een flinke opknapbeurt. Vanaf aanstaande zaterdag 13 april 2013 kunnen binnen- én buitenlandse bezoekers echter hun hart weer ophalen aan de kunst en historie die het museum rijk is. Aan niemand minder dan Hare Majesteit de eer om het gebouw aanstaande zaterdag te openen.

Hier en daar moeten de medewerkers nog een deurklink repareren of een schilderij recht hangen. Volgens directeur Wim Pijbes ondergaat het museum deze week een stresstest, waarbij alle wc's tegelijkertijd worden doorgetrokken, er achthonderd man tegelijkertijd naar buiten lopen en het brandalarm wordt getest. Maar verder kunnen de directie en de medewerkers van het Rijksmuseum niet wachten om de verwachte 1 miljoen bezoekers per jaar te ontvangen. Dat gebeurt in eerste instantie in de gloednieuwe ondergrondse ontvangsthal van 2.250 vierkante meter. Volgens Antonio Ortiz, één van de hoofdarchitecten van het project, moet de ontvangsthal niet alleen de toegang tot het museum bieden, maar ook een nieuwe ontmoetingsplaats in de stad vormen.

Een bezoek aan het Rijksmuseum is als een duik in de Nederlandse geschiedenis

Van Middeleeuwen tot Mondriaan

Door de chronologische opstelling is een bezoek aan het Rijksmuseum als een duik in de Nederlandse geschiedenis. In de ruim tachtig zalen vertellen kunstwerken en historische voorwerpen vanaf de Middeleeuwen tot het heden verhalen van de afgelopen acht eeuwen. Opvallend is dat het museum geen scheiding maakt tussen kunst en geschiedenis. Door schilderijen, prenten, tekeningen, foto's, zilver, porselein, Delfts blauw, meubels, juwelen, wapens en kostuums naast elkaar te presenteren, vullen de vakgebieden elkaar juist aan.

De Nachtwacht

Er is flink gehusseld met de voorwerpen en schilderijen in het Rijksmuseum. Geen enkel object staat meer op zijn oorspronkelijke plaats. De enige uitzondering hierop is meteen de grootste trots en trekpleister van de nationale schatkamer: Rembrandt's Nachtwacht. Dit wereldberoemde kunstwerk is te bewonderen in de Eregalerij en vormt het centrum van het museum. In deze galerij hangen meer paradepaardjes. Rembrandt deelt de expositieruimte onder andere met collega's Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Pieter de Hooch.

Vlechten en botten

In het souterrain van het gebouw zijn bijzondere relieken van historische helden te zien. Wat dacht je van de stoelen van Johan van Oldenbarnevelt, de mantel van Hugo de Groot of het ijzeren veldbed van Willem II? Ook de wandelstok van Michiel de Ruyter en de hangmat van Cornelis de Witt zijn te bewonderen in de ruimte. En het blijft niet alleen bij voorwerpen. Het Rijksmuseum herbergt zelfs een bot van Piet Hein en de vlecht van Jacoba van Beieren!

Voor de kinderen

De oude Teekenschool is te vinden in de tuin van het Rijksmuseum en vormt een educatief centrum voor kinderen. Ze kunnen hier in schoolverband of met familie tal allerlei leuke activiteiten beleven. Zo kunnen de jonge bezoekers de kou van Nova Zembla ervaren of net als Hugo de Groot vluchten in een boekenkist. Ook kunnen de kinderen luisteren naar oude muziek en komt er een interactief scheepsmodel. De directie wil het bezoek van de allerjongsten graag stimuleren. "Ons streven is dat ieder kind op zijn twaalfde de Nachtwacht heeft gezien," zegt Wim Pijbes in een interview met het NRC Handelsblad. Daarom hebben kinderen tot 18 jaar gratis toegang tot het Rijksmuseum.

Gratis toegang

Aanstaande zaterdag 13 april 2013 is de eerste openingsdag. Het Rijksmuseum is dan na de feestelijke opening (die begint om 11:30 uur) van 12:00 tot 0:00 uur gratis te bezoeken. Een meterslange oranje loper leidt als een catwalk vanaf het plein naar het spectaculaire nieuwe entreegebied van het Rijksmuseum. Daarna kost een kaartje voor iedereen vanaf 18 jaar 15,- euro.

Bezoek aan het Rijksmuseum brengen? Plan meteen een dagje Amsterdam! Ontdek wat onze hoofdstad allemaal te bieden heeft.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 11 april 2013 - 1253

Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam

Later dit jaar

Amerikaanse fotografie in Europa


Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...