Rijksmuseum van Oudheden toont mummiekisten uit het oude Egypte
archief oud artikel 19 april 2013 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland In het oude Egypte waren de priesters en priesteressen van de god Amon heel machtig en belangrijk. Na hun dood kregen ze dan ook een prachtig graf. Maar omdat de graven niet veilig waren voor plunderaars kregen ze een verborgen begraafplaats, waar ze in mummiekisten hun laatste rustplaats vonden. Zo'n 120 jaar geleden ontdekten egyptologen deze kisten, die nu te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden.
Het zijn de machtigste priesters en priesteressen van Amon waar de expositie Mummiekisten van de Amon-priesters om draait. Zij leefden rond 1069-945 voor Christus, in de laatste dagen van het oude Egypte. Een roerige tijd, waarin opstandelingen de macht probeerden te grijpen. Het was daarom ook dat deze priesters en priesteressen niet langer een plekje kregen op de monumentale begraafplaatsen, wat de gewoonte was. Plunderaars sloegen regelmatig hun slag in de rijkgevulde graven. Om de priesters toch een waardige reis naar het hiernamaals te geven kregen hun mummiekisten een fraaie beschildering, met symbolen en spreuken. En deze prachtige kisten liggen inmiddels al lang niet meer onder de grond, maar staan onder meer in het Rijksmuseum van Oudheden.
Mummiekisten en grafschatten
Na de vondst van meer dan 153 sets mummiekisten in het graf van Bab el-Gasus verdeelde de Egyptische overheid ze over zeventien bevriende landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Vaticaanstad. In de tentoonstelling Mummiekisten van de Amon-priesters zijn behalve de eigen kisten van het RMO ook grafbeeldjes en houten kistjes uit het graf te zien. Uit het Louvre en de Vaticaanse Musea zijn nog twee mummiekisten met foto's en aquarellen van de vondst overgekomen. Samen met deze musea werkt het Rijksmuseum van Oudheden aan de restauratie van de mummiekisten.Restauratie van de mummiekisten
Veel van de gevonden mummiekisten zijn op dit moment in slechte conditie. De verf bladdert af en ook de kleuren zijn niet meer als voorheen. Met het Louvre en de Vaticaanse Musea werkt het RMO nu aan de restauratie van de kisten. Bezoekers van de tentoonstelling volgen dit op films en foto's en bij de restauratoren zelf, die wekelijks werken in een atelier in de tentoonstellingszaal.
Bezoekersinformatie
Mummiekisten van de Amon priesters.Van 19 april tot en met 15 september 2013.
Toegang: € 9,50 voor volwassenen en € 3,- voor kinderen vanaf 5 jaar.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 19 april 2013 - 920
Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden
Nu te bezoeken
Tentoonstelling: Bronstijd, vuur van verandering.
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) kondigt met enthousiasme de langverwachte wintertentoonstelling Bronstijd, vuur van verandering aan. De bronstijd (2000-800 v.Chr.) markeert een sleutelperiode in...