Negen Leidse musea openen hun deuren tijdens museumnacht
archief oud artikel 24 mei 2013 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Lasergamen, bodypainten, buikdansen, origami vouwen of een wipe-out baan bestormen. Een ding is zeker: bezoekers van de Leidse museumnacht hoeven zich geen moment te vervelen als ze een nachtje doorzakken in de negen musea die hun deuren morgenavond openen.
'Kracht', dat is het thema van de vijfde Leidse museumnacht. Om 20:00 uur barst het culturele gedruis los in de binnenstad. Maar liefst negen musea presenteren tot 00:30 uur hun bomvolle programma. Voor wie écht een hele nacht lang door wil zakken, is er na die tijd een afterparty van studentenvereniging Quintis, die de Museumnacht organiseert.
Buikdansen en poëzie
Waan je in de verleidelijke sferen van de oudste botanische tuin van Nederland. Bij Hortus Botanicus geniet je van het getokkel van singer-songwriters, terwijl je van de lekkerste Arabische hapjes proeft. Vervolgens geniet je onder de sterrenhemel van spannende films die in de openluchtbioscoop worden vertoond. Tijdens de Poëzie Escribano stort je je hart uit bij een echte dichter, die jouw ziel en zaligheid vervolgens verwerkt in een persoonlijk gedicht. Zin om wat actiever bezig te zijn? Doe mee met de workshop buikdansen!
Beleef een vulkaanuitbarsting
In Naturalis draait het zaterdagavond allemaal om de kracht van de natuur. Bij Wet van de Sterksten ontdekken bezoekers met behulp van Jarno Hams, de grootste krachtpatser van Nederland, hoe sterk ze zijn. Slangendeskundige Elze Groenhout geeft een speedcollege over de kracht van slangen en neemt uiteraard een sterk exemplaar mee. Tijdens de Oerparade zetten echte preparateurs een dier op. Bij de demonstraties van Fun Science ervaar je hoe een vulkaanuitbarsting eraan toe gaat. Maar er is tijdens de Museumnacht nog veel meer te doen in Naturalis. Zie de website voor alle activiteiten.
Verborgen krachten
In Rijksmuseum Volkenkunde ga je op zoek naar Verborgen Krachten. Zodra je het museum betreedt, maken de magische Afrikaanse klanken van het duo Jambo zich al meteen van je meester. Binnen kun je jezelf beschermen tegen het boze oog door een amulet te maken. Ontdek je eigen verborgen krachten tijdens de Kung Fu workshop of betover iemand met een liefdeselixer van de cocktailbar.
Wie is de sterkste?
Stilzitten is er niet bij in het Japanmuseum Sieboldhuis! Ben jij behendiger dan je vrienden? Kom erachter op de wipe-outbaan. Laat zien wie de sterkste is tijdens een potje sumoworstelen. De muzikale bezoeker kan zijn of haar talenten ten gehore brengen in de karaokezaal en creatievelingen leren hoe ze een mooie origamicreatie maken. Uitgeblust? In de museumtuin geniet je van live-optredens onder het genot van een Japans Ikki-biertje en sushi.
Lasergamen in de kerk
Al bijna negenhonderd jaar lang is de Pieterskerk een van de meest imposante monumenten van Nederland. Beklim het dak van de kerk en ontdek de geschiedenis van het gebouw vanuit een wel heel bijzonder oogpunt. Reis vervolgens met je vrienden naar de toekomst om de Pieterskerk te beschermen tegen de lichtstralen van buitenaf tijdens een potje lasergamen.
Praktische info
Maar er is nog veel meer te doen tijdens de Museumnacht in Leiden! Op de website vind je het volledige programma en de negen bijbehorende locaties. Het toegangsbewijs voor de Museumnacht Leiden is een polsbandje dat geldt als een passe-partout voor alle deelnemende musea. Kaartjes kosten 12,50 euro in de voorverkoop en 15,- euro aan de deur. De museumnacht duurt tot 00:30 uur. Daarna is er een afterparty van studentenvereniging Quintus met onder andere Dio en Martijn la Grouw van Slam! FM.
Welke musea doen er mee?
Hortus Botanicus LeidenMuseum Boerhaave
Naturalis
Rijksmuseum van Oudheden
Rijksmuseum Volkenkunde
Japanmuseum Sieboldhuis
Museum de Lakenhal
Leidse Sterrewacht
Pieterskerk
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-07-26 17:54:59 · Gepubliceerd: 24 mei 2013 - 200
Activiteiten Wereldmuseum Leiden
Nu te bezoeken
Tentoonstelling In de ban van GOUD
Raak vanaf 21 december ook 'In de ban van GOUD' door de nieuwe tentoonstelling in het Wereldmuseum Leiden. Voor het eerst heeft het Wereldmuseum zó'n omvangrijke collectie gouden voorwerpen.