Drents Museum haalt tentoonstelling van wereldformaat in huis
archief oud artikel 12 december 2013 Geschiedenis Assen, Drenthe Een vondst als die van de Dode Zeerollen is er eentje waar archeologen van dromen. Tussen 1947 en 1956 werden deze eeuwenoude teksten gevonden in grotten rond de nederzetting Qumran. De fragmenten met Bijbelse en andere teksten vormen een schat aan informatie voor historici en theologen. En nu zijn er voor het eerst delen van deze unieke vondst te zien in Nederland. Het Drents Museum heeft de primeur.
Wie enorme rollen verwacht te zien in het Drents Museum, staat een teleurstelling te wachten. Het zijn slechts fragmenten van de Dode Zeerollen die de reis naar Assen maakten. Deze uiterst kwetsbare perkamenten liggen in een donkere ruimte, waar bezoekers zelf een lichtje aan mogen doen om de teksten te kunnen zien. De rollen die in het museum te zien zijn komen uit de grotten 4 en 11. Grot 11 is ook wel bekend onder de naam 'Dutch cave', omdat de meeste rollen uit deze grot voor onderzoek en vertaling naar het Qumran Instituut in Groningen gingen. Na drie maanden wisselt het museum de eerste acht rollen in voor acht andere exemplaren. Een tweede bezoekje aan de tentoonstelling is dus zeker zinvol!
Betekenis van de Dode Zeerollen
Waarschijnlijk verstopten de Joden de beschreven rollen in de grotten van Qumran toen Romeinse bezetters de Joodse opstand neersloegen rond 70 na Christus. Maar waarom zijn deze rollen nu zo bijzonder? Het zijn de Hebreeuwse teksten, die als enige nog spreken van het leven in die tijd. Historici kwamen tot vele nieuwe inzichten door de teksten. En theologen ontdekten behalve veel Bijbelse teksten ook veel nieuwe teksten, die niet in de uiteindelijke Bijbel staan. Dit is ook te zien in de tentoonstelling waar de zogenaamde Regel van de Gemeenschap, het Apocryphon van Daniel en Het Nieuwe Jeruzalem liggen.
Tentoonstelling Dode Zeerollen
De tentoonstelling in het Drents Museum werkt door de hele setting langzaam naar het hoogtepunt, de echte Dode Zeerollen, toe. Bezoekers wanen zich in een woestijn, waar watervaten, munten en sieraden uit die periode liggen. Ook de overblijfselen van de aanwezigheid van het tiende Romeinse legioen zijn te zien. Maar uiteindelijk komt iedereen toch voor dat ene, die eeuwenoude woorden en het Bereshit bara Elohim, de eerste woorden van Genesis 1.
Bezoekersinformatie
De Dode ZeerollenVan 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014.
Toegang: € 15,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2013-07-09 08:52:01 · Gepubliceerd: 12 december 2013 - 646