archief oud artikel 2 september 2013 Utrecht, Utrecht Red het GeldMuseum! Als er niets gebeurt dan sluit dit 'rijksmuseum van het geld' in Utrecht haar deuren. Dan wordt het verhaal over geld en geldzaken niet meer verteld, op de plek waar nog steeds munten worden geslagen. Hoe is dat voor de medewerkers van het GeldMuseum? Een blik in het leven van de conservator.
Erik van der Kam werkt als conservator voor het Geldmuseum. Zijn kantoortje biedt een prachtig uitzicht over de Utrechtse grachten. "Vroeger was dit een woonhuis dat bij de Koninklijke Nederlandse Munt hoorde en nu is het mijn kantoor!" In het GeldMuseum, dat gevestigd is in het prachtige historische Muntgebouw, zijn drie grote muntcollecties bijeengebracht. De ideale locatie voor dit museum!
Geldpakhuis van Dagobert Duck
Erik is één van de beheerders van deze collecties. Deze omvatten munten, penningen en bankbiljetten en een bibliotheek. De collecties zijn van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, het ministerie van Financiën en van De Nederlandsche Bank. Stuk voor stuk bijzondere verzamelingen: de collectie van het ministerie van OC&W heeft schitterende antieke en Nederlandse munten, de Nederlandse bankbiljettencollectie van De Nederlandsche Bank is uniek in zijn soort en de collectie munten van het koninkrijk van het ministerie van Financiën is praktisch compleet. De bibliotheek die onderdeel uitmaakt van de collectie behoort tot één van de vijf beste ter wereld. Een weergaloze collectie bij elkaar, allemaal bijeengebracht in de kluizen van het GeldMuseum. Deze lijken trouwens in niets op het geldpakhuis van Dagobert Duck. Erik: "Er is niets van te zien, alles is netjes opgeborgen in laden en kasten."
Speurtocht naar nieuwe biljetten
Erik is zelf nooit verzamelaar geweest, zegt hij. "Maar ik houd van het onderzoek en het gepuzzel. Het is bijzonder om zo'n grote en historische collectie te beheren en te ontsluiten. Geregeld ben ik bezig met een speurtocht naar nieuwe biljetten. Soms krijgen we van bezoekers ook materiaal. Zoals laatst, biljetjes uit Tsjechië die als toeristengeld werden gebruikt. Of een reçu uit de tijd dat Duitsland nog was verdeeld in Oost- en West-Duitsland. Als je naar van Oost- naar West-Duitsland wilde, moest je je geld inleveren en kreeg je het reçu met daarop de waarde van wat je ingeleverd had. Eén man kwam pas terug toen het IJzeren Gordijn al gevallen was. Hij kon zijn afgiftebewijs toen niet meer verzilveren. Dat zijn mooie verhalen. Mooi werk om dat uit te zoeken!"
Mislukkingen met geld
"Het is belangrijk dat mensen weten dat geld altijd onderhevig is aan ontwikkelingen. We laten, naast de nationale en internationale geschieden, bijvoorbeeld ook de mislukkingen zien die in de geldwereld zijn gemaakt. Jammer dat het nu uit elkaar valt en dat het er op lijkt dat het GeldMuseum zijn deuren moet sluiten." Waar moet de collectie straks heen, vraagt Erik zich af. "Misschien wordt in de toekomst weer het één en ander tentoongesteld... Maar de collectie is juist pas compleet met alle verhalen erbij. Zonder verhalen heb je alleen papier en metaal."
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-09-09 08:13:15 · Gepubliceerd: 2 september 2013 - 380