archief oud artikel 2 september 2013 Utrecht, Utrecht Red het GeldMuseum! Als er niets gebeurt dan sluit dit 'rijksmuseum van het geld' in Utrecht haar deuren. Dan wordt het verhaal over geld en geldzaken niet meer verteld, op de plek waar nog steeds munten worden geslagen. Hoe is dat voor de medewerkers van het GeldMuseum? Een blik in het leven van de museumdocent.
Rolien Alphenaar is één van de museumdocenten in het GeldMuseum. In 2007 begon ze als vrijwilliger. Met een baan in de financiële wereld achter de rug en zin om iets anders te gaan doen. "Het is zo leuk om mensen over geld te vertellen! Dat begint al bij de vraag 'Wat is geld?' Ergens in het museum hangt de spreuk: Geld is vertrouwen. En dat is ook zo, het is alleen maar een afspraak tussen mensen. Het is leuk om mensen daarover aan het denken te zetten."
Spel op de bloemenveiling
Als museumdocent is Rolien veel 'op de vloer' om groepen te begeleiden, van kinderen tot senioren. Ook veel verjaardagsfeestjes, al zijn die minder educatief. Het leerelement is terug te vinden in de interactieve spellen die vooral leuk zijn voor wat oudere kinderen. Kinderen die binnenkomen in het museum krijgen een creditcard met 15 eurocent er op. Ze spelen spellen, bijvoorbeeld op de bloemenveiling of ze verplaatsen zich in de president van een land. In alle situaties moeten ze met geld werken. Rolien: "Aan het einde kunnen ze hun foto in de museumkrant laten afdrukken voor tien cent âf voor tien cent hun portretfoto op een biljet laten drukken. Als ze dat allebei willen, moeten ze met de spellen dus vijf cent erbij verdienen. Een interessant proces!"
Belangrijke leermomenten
Voor jeugd uit het voortgezet onderwijs zijn er rondleidingen en debatten. "Ook dat zijn belangrijke leermomenten, ook al zijn pubers niet altijd in de stemming om mee te debatteren of museumbezoek leuk te vinden. Maar het is goed als je ziet dat ze gaan nadenken over geld of geldzaken. Dat gebeurt al als ik een 'rondel' laat zien, een blanco muntplaatje, bijvoorbeeld voor een euro die nog niet beslagen is. Dat ziet er apart uit. Maar ja, hoeveel is het waard? Niets, een euro, of misschien een paar tientjes voor de verzamelaar?"
Speelse manier
Als het museum straks moet sluiten, valt die educatie helemaal weg. Erg jammer, vindt Rolien: "Er zijn genoeg lesprogramma's over geld, maar het Geldmuseum biedt meerwaarde. De locatie is al uniek: je kunt in de fabriek hier zien hoe geld wordt geslagen! En hier leren kinderen en jongeren op een speelse manier iets over geld en geldbesteding. Waar moeten zij straks heen?"
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-11-01 09:09:52 · Gepubliceerd: 2 september 2013 - 487