door

Logeren in weelde op kasteel de Haar

Op een fluwelen bedje naar dromenland

archief oud artikel 4 september 2013 Toerisme Haarzuilens, Utrecht Waar eens de baronale familie van Zuylen van Nijenvelt zich in weelde nedervleide om zich naar dromenland te begeven, kunnen bezoekers vanaf woensdag 4 september nu zelf deftig dutten bij Kasteel de Haar. Beleef de overdadige luxe in de logeerkamers van de Haar!

Kasteel de Haar in Utrecht heeft de slaapkamergeheimen altijd verborgen gehouden, maar voor het eerst na ruim een eeuw komt daar verandering in. Van 4 september tot en met 30 november hebben bezoekers de kans om zelf eens in weelde te dutten in de slaapvertrekken van het kasteel! De baronale familie van Zuylen van Nijevelt maakte graag indruk op haar logés. Die gasten waren toevallig gewend aan de overdadige interieurs van Grand Hotels en van hun eigen stadspaleizen en buitenhuizen. De baron van Kasteel de Haar vond het heerlijk om zijn gasten te imponeren met een toonbeeld van kosmopolitische luxe. Tijdens 'Slaapkamergeheimen van De Haar' kun je nu zelf ook een graantje meepikken van die weelde!

Al die luxe niks voor jou? Kies voor het stro en ga slapen bij de boer!
Overdadige luxe en exclusieve weelde: logeren op kasteel de Haar!

Stijlvol slapen op De Haar

Logeren op de Haar ging zo makkelijk nog niet. Ruim een half jaar van te voren begon het personeel van het kasteel al met de voorbereidingen voor de logeerpartij. Matrassen werden geklopt, gezogen en gekeerd en het juist bedlinnen werd geselecteerd. Dat laatste was ook nog een gepuzzel, want geen enkel bed of matras is hetzelfde. En om de kamers lekker te laten ruiken, werd er rondgelopen met een lepel verwarmde parfum..

De barones bedacht ondertussen van te voren welke gast waar kon slapen. Ieder slaapvertrek is uniek en heeft een eigen karakter. De barones koos bloemen, boeken, tijdschriften, dranken en toiletartikelen. De parfums, zeep en shampoos waren traditiegetrouw van het merk Guerlain. De gasten konden zich kwistig besprenkelen met Jicky, Mitsouko of l'Heure bleue. De gastheer en vrouw, de baron en barones, hadden overigens ieder hun eigen slaapvertrek. Naar adellijke gewoonte sliepen zij heerlijk romantisch apart.

Het bed als statussymbool

Vroegen waren bedden de duurste artikelen in huis. Alleen de rijken konden zich een fatsoenlijk bed veroorloven. De welgestelde elite had een aparte slaapkamer en uitsluitend de allerrijksten konden zich een luxe en bij elkaar passend slaapvertrek permitteren. Kasteel de Haar heeft in totaal tweehonderd ruimtes. Er zijn twintig slaapkamers, twaalf badkamers en vijftien vertrekken voor bedienden. De baron had in overleg met Pierre Cuypers, de beroemde architect, het kasteel voor een groot gedeelte in laten richten. Alleen voor de slaapkamers en gastenkamers op de eerste en tweede verdieping koos hij voor een andere aanpak: een eigentijdse inrichting door Franse interieurarchitecten en firma's als Maison Jansen en Maple en Co. die ervaring hadden met het inrichten van koninklijke paleizen en dure hotels.

Mysteries en bekende logés

In het kasteel kwamen luisterrijke gasten over de vloer, zoals Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot. Waarom forceerde een kamermeisje de toegang tot de kamer van operadiva Maria Callas? Wat spookte Brigitte Bardot in de nachtelijke uren uit op een brommer in het kasteel? En hoe voorkwam de baronale familie dat de Duiters hun intrek namen in het kasteel? Kom erachter bij een bezoek aan de 'Slaapkamergeheimen van de Haar'!

Bezoekinformatie:

De Slaapkamergeheimen van de Haar is van 4 september tot en met 30 november te bezoeken. Reservering is gewenst. Zie ook de website van de Haar voor de openingstijden.

Toegangsprijzen:

Volwassenen: € 12,50
Kinderen van 4 tot en met 12 jaar: € 9,-
Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis toegang.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-10-29 08:59:40 · Gepubliceerd: 4 september 2013 - 2491