door

Zeelieden delen intiemste verhalen

Sexy expo van Peter Greenaway en Saskia Boddeke

archief oud artikel 12 januari 2015 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Laat je verleiden in het Maritiem Museum Rotterdam met de tentoonstelling 'Sex & The Sea' (16+). In deze expositie nemen de Britse filmregisseur Peter Greenaway en Nederlandse multimedia regisseur Saskia Boddeke je mee in gevoelens van heimwee, seksueel verlangen en verleiding die zeelieden hebben als ze maanden op zee zijn en in onbekende havens verblijven.



Een zeemansleven betekent niet alleen vrijheid, avontuur en steden ontdekken, maar ook eenzaamheid, ver van huis zijn en eventueel je geliefde missen. Beleef in de tentoonstelling 'Sex & The Sea' hoe zeelieden omgaan met hun gevoelens van heimwee en seksueel verlangen. Gelden normen en waarden nog zo ver van huis en haard? Laat de passagierende matroos zich in verre oorden verleiden door exotische vrouwen in bordelen en cafés of zoekt hij houvast met thuis door elke dag zijn liefje te schrijven? Heeft inderdaad elke zeeman in ieder stadje een ander schatje? Om een beeld te schetsen van de omstandigheden waar zeelui mee te maken hebben, interviewde het Maritiem Museum tientallen verschillende zeelieden. Openhartig vertellen ze hun verhaal:

  • Monique Wouters-Scholten, 2de stuurman (1982–1986): "What happened in Colombia stays in Colombia, zullen we maar zeggen."
  • Wesley Smits, zeeman in opleiding (2012-2013): "In Hamburg duwden collega's mij in een kamertje met de boodschap: Ga nou maar eens echt zeeman worden."
tentoonstelling Sex & The Sea in Maritiem Museum

Een Greenaway/Boddeke-beleving

Om de romantiek en de harde werkelijkheid van maritieme lust vorm te geven, is het Maritiem Museum een samenwerking aangegaan met regisseurs Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Greenaway is onder meer bekend van de film ‘The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover' (1989) en Nightwatching (2008). Boddeke heeft onder andere een grote video-installatie gemaakt voor Kasteel Amerongen (2011). In een filmprojectie laten de kunstenaars op poëtische wijze het verhaal van de geïnterviewde zeelieden samensmelten tot een geheel. De achtergrondbeelden verrijken de indringende verhalen van de zeelui. Dit betreft documentaire materiaal, beeldende kunst van bijvoorbeeld Hokusai en Botticelli en animaties gemaakt in Second Life.

Uitingen van fantasie, hoop en verlangen

"Alleen de havens zijn ons trouw…" begint het toepasselijke gedicht van Jan Slauerhoff waarmee de expositie wordt geïntroduceerd. Rondom de filmprojectie worden namelijk de beleving van verlangen en lust in een rijke beeldentaal vormgegeven, gebruikmakend van poëzie, sound-scapes en museale objecten. Hierin wordt niet altijd de gemiste vrouw als lustobject getoond, maar vaak ook in de respectvolle rol als onbereikbare muze. Objecten uit eigen collectie en bruiklenen die te zien zijn in 'Sex & The Sea' zijn scheepsmodellen met poëtische namen als 'Zeenymph', potvistanden met erotische voorstellingen, een zeemanstatoeage op sterk water, rondborstige roerkopjes en zeemeerminnenmummies.

Leuk voor grote én kleine avonturiers

Midden in Rotterdam ligt het Maritiem Museum. Ontdek de maritieme wereld van vroeger, vandaag en morgen die in het museum tot leven komt. Maak ook kennis met de Rotterdamse haven in het klein in multimedia-expo 'Mainport live'. Waan je op een cruiseschip bij de familie-expositie 'Zeekastelen' (tot en met 8 maart 2015) of ga met je kinderen op avontuur in de haven van 'Professor Plons'.

'Sex & The Sea, by Greenaway/Boddeke' is wegens succes verlengd tot en met maandag 9 maart! Kijk voor meer informatie op de website van het Maritiem Museum.
Foto 1. De filmprojectie sleept je mee door de vurige verlangens en verhalen van de geïnterviewde zeelieden.
Foto 2. De filmprojectie is een prachtig geheel van documentaire materiaal, beeldende kunst en animaties.
Foto 3. Beeldende kunst van onder andere Hokusai en Botticelli zijn verwerkt in de filmprojectie.
Foto 4. Scheepsmodellen met poëtische namen als 'Venus'.
Foto 5. Rondborstige boegbeelden en sexy tatoeages.
Foto 6. Hebben zeemeerminnen dan toch bestaan?
Foto 7. Benieuwd hoe de hoerenhondjes aan hun naam komen?
Foto 8. Op avontuur in de haven van Professor Plons. Foto: Fred Ernst

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2015-01-14 16:47:38 · Gepubliceerd: 12 januari 2015 - 2089

Dit past bij 'Zeelieden delen intiemste verhalen'