archief oud artikel 9 november 2013 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Is slavernij echt voorbij? Het Scheepvaartmuseum besteedt hier aandacht aan in de tentoonstelling De Zwarte Bladzijde. Op onderzoek op het 'slavenschip Leusden'!
Onbekende scheepsramp
Tentoonstelling De Zwarte Bladzijde vertelt het verhaal van één van de grootste, maar onbekendste, scheepsrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Het gaat om de laatste reis van het slavenschip Leusden. Historicus Leo Balai schreef hier een boek over. Hij nodigt de bezoekers uit om aan boord te komen en zowel bovendeks als onderdeks op onderzoek uit te gaan. Zo kun je zelf ontdekken hoe het leven er aan toeging op een slavenschip.
Is slavernij echt voorbij?
Maar is slavernij wel echt voorbij? In 2013 herdenkt Nederland dat 150 jaar geleden de slavernij in de koloniën in de west werd afgeschaft. De tentoonstelling is tussen 3 november en 31 januari 2014 ook te zien zijn in het Surinaamse Paramaribo. Het onderwerp van deze expositie raakt de inwoners van Nederland én Suriname, het is een 'zwarte bladzijde' uit hun gezamenlijke geschiedenis.Belangrijk verhaal
Hoewel het geen mooi verhaal is, is het wel een belangrijk verhaal om te vertellen. Dat zegt ook Willem Bijleveld, directeur van Het Scheepvaartmuseum: "Met De Zwarte Bladzijde hebben wij er bewust voor gekozen ook de minder glorieuze maritieme historie van Nederland te behandelen. Ik ben er trots op dat een zo moeizaam onderwerp als slavenhandel via onze tentoonstelling in Suriname nog meer mensen kan bereiken, in het land waar het zich afspeelde. Het verhaal van slavenschip Leusden is een stuk geschiedenis dat elke inwoner van Nederland én Suriname zal raken."Mijn droom
Bezoekers van deze tentoonstelling kunnen na afloop hun 'droom voor de toekomst' op een label schrijven. Al honderden mensen hebben op die manier hun droom gedeeld. De labels worden ingescand en kunnen via social media gedeeld worden. Alle dromen zijn te lezen op de website Dit is mijn droom.- Te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, tot en met 31 augustus 2014.
- De tentoonstelling is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder.
- Toegang: 15,00 euro, kinderen 7,50 euro.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-11-11 12:53:01 · Gepubliceerd: 9 november 2013 - 697