door

Veertien ontdekkingsreizen in één dag

Foto 1. Vroeger waren er nog vele plekken op de wereld die nog niet ontdekt waren, maar inmiddels heeft O'Hanlon niet zoveel meer te ontdekken. Daarom reisde hij bekende avonturiers achterna. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart

Volg O'Hanlons helden op hun reis naar onbekende oorden!

archief oud artikel 13 februari 2014 Toerisme Enschede, Overijssel Ontdekkingsreizigers komen al jaren op de meeste bijzondere plekken. En ze nemen ook de gekste spullen mee terug. Schrijver en avonturier Redmond O'Hanlon volgde hun voetsporen. Deze ontdekkingsreizigers staan centraal in de nieuwe expositie O'Hanlons Helden in Museum Twentse Welle.

Dinosaurusbot

Gorilla, ijsbeer, een dinosaurusbot: ontdekkingsreizigers namen het allemaal mee van hun enerverende reizen. De Britse Redmond O'Hanlon werd aangestoken door hun avonturiersdrift en reisde veertien grote ontdekkingsreizigers achterna, bijvoorbeeld Charles Darwin, Alfred Wallace en Nikolai Przewalski. Zijn eigen avonturen zijn te zien in de bekroonde tv-serie O'Hanlons Helden.

Wonderkamer vol schatten

Maar in Museum Twentse Welle hebben elk van deze helden ook hun eigen wonderkamer gekregen. De reis begint in de studeerkamer van O' Hanlon zelf, met een grote boekenkast en natuurlijk staat zijn eigen rolkoffertje klaar. Daarna belanden we midden tussen de dieren, boeken, planten, fossielen, instrumenten, boeken en andere persoonlijke bezittingen, mooi tentoongesteld We zien een mensenschedel, een originele kleipijp een slang op sterk water en een echt dansrokje uit Papua, allemaal door elkaar. Die spullen ken je alleen uit films of uit stripverhalen, maar TwentseWelle brengt die vreemde volken en hun dagelijkse voorwerpen heel dichtbij. Dat is de kracht van deze expositie: spullen van heinde en verre liggen hier gewoon onder je neus en door middel van de foto's krijg je een beeld van hoe ze in hun natuurlijke habitat gebruikt worden.

Ontmoet de avonturiers

Ontmoet Richard Burton, die het Tanganyikameer ontdekte. Henry Alexander Wickham, die met gevaar voor eigen leven 70.000 rubberzaden uit het Braziliaanse regenwoud naar Engeland smokkelde. Of Alexine Tinne, schatrijk, piepjong, een aristocrate uit Den Haag. Ze stierf tijdens haar avonturen... Al deze ontdekkingsreizigers hebben hun eigen verhaal te vertellen. In hun tijd gingen ze vol goede moed op avontuur om een stukje wereld te gaan ontdekken. Voor Redmond O'Hanlon valt er eigenlijk niet zoveel meer te ontdekken. 'Ik ben in de verkeerde eeuw geboren', zegt hij in het introductiefilmpje bij de aanvang van de tentoonstelling. Toch ontdekte hij gelukkig nog veel verbazingwekkende dingen. Hij reisde bijvoorbeeld Cope en Marsh achterna, die eerst goede vrienden waren en daarna in een bottenoorlog terecht kwamen! Zij gingen botten zoeken in het Wilde Westen, maar beleefden daar weinig plezier aan. Ze draaiden hun hand er niet voor om om elkaars vondsten te ruïneren en elkaar zo veel mogelijk in de weg te zitten.

Wereldreis in één middag

Genieten dus, van deze smeuïge verhalen. Ook griezelen we lekker verder bij de trofeehoofden van Papua-hoofdmannen en bij de panter die daar zo mooi opgerold ligt. Een bezoekje aan deze expositie voelt als een wereldreis in één middag en roept sterk het verlangen op om ââk de wereld in te trekken met een rolkoffertje en een verrekijker. O'Hanlon zelf is ook af en toe aanwezig om de bezoekers rond te leiden en hij houdt lezingen waar veel mensen op af komen. Hij opende de expositie zaterdag 1 februari in eigen persoon, dat geeft maar aan hoe betrokken hij is. De excentrieke Brit bemoeide zich in hoge mate met de inrichting van de tentoonstelling. Ook voorwerpen uit de eigen collectie van TwentseWelle staan geëxposeerd en er werden stukken geleend van de UVA. Bioloog Midas Dekkers verzorgt de Nederlandse versie van de audio-tour, waardoor je op een makkelijke manier extra informatie krijgt over alle spullen die je tegenkomt.

Wat is er nog meer te doen?

Kinderen kunnen met de typische rolkoffer van O'Hanlon een eigen expeditie maken door de tentoonstelling. De koffer is gevuld met opdrachten en expeditiebenodigdheden, zoals een kompas, brieven en kaarten. O'Hanlon gaat namelijk nooit op pad zonder zijn rolkoffer, gevuld met vooral boeken. Ook zijn de uitzendingen van de tv-serie te zien. Schoolklassen kunnen hier ook terecht voor een educatief programma. Een reis door de wereld, en dat zomaar in Enschede!

O'Hanlons Helden - veertien ontdekkingsreizen in één dag
Te zien in Museum Twentse Welle van 1 februari tot en met 31 augustus 2014.
Entree: volwassenen: 8,50 euro, kinderen van zes tot zeventien jaar: 6,00 euro.
Foto 2. De tocht door de wonderkamers begint in de studeerkamer van Redmond O'Hanlon. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 3. Troffeehoofden... Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 4. Vroeger waren reisboeken de enige manier om iets meer van de wereld te leren. Redmond O'Hanlon brengt dat terug, met zijn smeuïge verhalen van over de hele wereld. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 5. Het trouwe rolkoffertje vergezelde de Britse avonturier op al zijn reizen. Eentje is zelfs een keer ontploft... Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 6. Door middel van de audiotour (in het Engels of Nederlands) krijg je op een simpele manier meer informatie over de attributen. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 7. Kinderen krijgen hun eigen koffertje, vol benodigdheden voor een leuke expeditie. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart

Reportage - Laatst gewijzigd: 2014-02-28 10:35:57 · Gepubliceerd: 13 februari 2014 - 1942