Bekijk zelf hoe de mooiste bonbons onder je neus gemaakt worden
5 februari 2014 bijgewerkt: 15 april 2016 Toerisme Hattem, Gelderland De geur van chocolade overvalt ons als we Bonbon Atelier A3 binnen komen. De bonbons liggen hier hoog opgestapeld. Mmm, dat is een smakelijk uitstapje! Eens kijken of we de chocolatiers aan het werk kunnen zien!
Chocoladekunstenaar
Vlak onder de Dijkpoort, de poort die Hattems skyline bepaalt, vind je het kleine chocoladezaakje A3. Een heus bonbonatelier, waar chocoladekunstenaar Adri Ras met zijn personeel druk in de weer is om de schalen en de etalage elke dag weer vol te krijgen.
Met liefde gemaakt
Als we er binnen stappen, overvalt ons die heerlijke chocoladegeur. Maar Adri Ras ruikt het niet eens meer. Dat heb je als je elke dag met chocolade in de weer bent... Ras laat ons graag zien hoe dat in zijn werk gaat. Workshops geeft hij niet, maar aan iedereen die interesse heeft laat hij met liefde zien hoe hij zijn bonbonnetjes vormgeeft. En er is nog veel meer te zien in het kleine winkeltje! We kijken onze ogen uit naar de vele bonbons, allemaal verschillend en allemaal handgemaakt. 'Ik maak ongeveer 1000 bonbons per dag. In de drukke dagen in december moeten we de winkel twee á drie keer bijvullen', vertelt één van de medewerkers van Ras. Normaal gesproken is dat twee of drie keer per week. De vitrines in de winkel bevatten de hele voorraad.
Persoonlijk cadeautje
En ook nu, met Valentijnsdag voor de deur wordt het flink aanpoten met al die Valentijnsharten en persoonlijke cadeautjes, iets dat Adri en zijn mensen met veel plezier maken. Leuk toch: chocolaatjes met het logo van je eigen bedrijf erop, of met je naam (leuk als bedankjes na een bruilfoft). We zijn benieuwd: is het lastig om steeds langs die lekkernijen te lopen zonder een hapje te nemen? 'Nou, eigenlijk niet, ik mag van alles proeven, maar volgens mij wordt het dan echt niet lekker meer!' Dat is wel iets dat Adri Ras graag wil: elke bonbon moet een verrassing en een cadeautje zijn!
Demonstratie bonbons maken
Nou, wij smullen in elk geval van de bonbons die Adri voor onze ogen tevoorschijn tovert. Gekleed in een echte witte bakkersjas haalt hij eerst veelbelovende ingrediënten uit de kast: hazelnootjes en een soort pralinepasta. Drie chocoladefonteinen (puur, melk en wit) houden de het belangrijkste ingrediënt vloeibaar en op de juiste temperatuur. Die grondstoffen komen uit het Belgische Callebaut. Adri vult de bonbonbakjes, die op ijsklontjesmakers lijken. Na een paar minuten is de chocolade precies hard genoeg en Adri vult de chocoladebakjes met een paar hazelnoten en praline. Nog een dekentje van chocolade erover en eventjes wachten... Hoppa, zo een verse bonbon uit het vuistje! Een precisiewerkje, want de bonbon mag niet knappen of luchtgaatjes bevatten. Maar dit klusje gaat de door de wol geverfde Adri Ras prima af.
Snel opeten en terugkomen
'We hebben ongeveer honderd verschillende soorten bonbons', vertelt Ras met enige trots. 'Ik heb geen specialiteit, maar onze diversiteit is onze specialiteit.' Ras denkt graag met klanten mee en laat zijn werknemers steeds nieuwe lekkernijen uitvinden. 'Ik houd ervan als een bonbon lekker vol zit met vulling. Dat is echt genieten', laat Ras weten. 'Omdat we geen conserveringsmiddelen gebruiken, moeten de bonbons wel binnen een paar dagen opgegeten worden. Maar dat is niet erg, want dan kom je snel weer terug om nieuwe te halen!'
Demonstratie bonbons maken
Ook eens een demonstratie bijwonen? Dat kan tijdens de openingsuren van het atelier, maar alleen op afspraak. Leuk idee voor dagje Hattem.Reportage - Laatst gewijzigd: 2016-04-15 15:46:10 · Gepubliceerd: 5 februari 2014 - 4499