door

Mummies in alle soorten en maten

Bijzondere boeddhistische monnikmummie voor het eerst buiten China

archief oud artikel 20 februari 2014 Geschiedenis Assen, Drenthe Een beetje luguber is het wel, twee skeletten aangekleed in een vitrine. Toch is dat wat de bezoekers naar het Drents Museum trekt. In de tentoonstelling Mummies verzamelde het museum zestig mummies van over hele wereld! Aanschouw een bijzondere boeddhamummie en maak kennis met de Nederlandse mummies.

Als het woord mummie valt, zien de meeste mensen een met witte doeken omwikkeld persoon voor zich. Een wezen dat in de avonturen van Donald Duck tot leven komt, en rondwandelend door spookachtige crypten iedereen de stuipen op het lijf jaagt! Maar wist je dat dit soort mummies alleen te vinden zijn bij de Egyptenaren? En dat er over de hele wereld nog veel meer mummies zijn gevonden? In de tentoonstelling Mummies - overleven na de dood brengt het Drents Museum in Assen zestig mummies samen. Daar is te zien dat een mummie meer is dan de witte doeken en de griezelverhalen. Een mummie is namelijk een lijk, waar meer van overgebleven is dan alleen botten. Dus ook nog haar of spieren bijvoorbeeld. Met die extra informatie kunnen wetenschappers vaak het verhaal van de gemummificeerde persoon achterhalen. En dat is reuze interessant!

Nederlandse mummies

Zo zijn er ook in Nederland mummies gevonden, alle drie begraven in het Drentse veen. Het zogenoemde meisje van Yde werd in 1897 ontdekt door turfstekers. Na onderzoek bleek het een 16-jarig meisje te zijn dat rond het begin van de jaartelling leefde. Ze kende een ongelukkig einde: met een wollen bandje is ze gewurgd en vervolgens begraven. Door het veen is haar stoffelijk overschot zo goed bewaard gebleven dat onderzoekers nog een reconstructie konden maken van haar gezicht. Hoe zij er waarschijnlijk uitzag is ook te zien in het museum. Een ander voorbeeld van een veenlijk zoals het meisje van Yde is het Paar van Weerdinge, die samen met de andere mummies deel uit maken van de tentoonstelling.

Ook voor kinderen? De aanblik van een mummie kan voor een kind best angstaanjagend zijn. Daarom adviseert het museum ouders zelf in te schatten of hun kind de tentoonstelling kan bezoeken. Voor alle kinderen die de mummies razend interessant vinden is er Mummiewereld met spannende opdrachten en weetjes.

Wereldprimeur: monnikmummie in een boeddhabeeld

Onlangs deed een onderzoeker een opmerkelijke vondst. Van een particulier kreeg hij de opdracht een oud boeddhabeeld te restaureren. Toen hij een plank onder het beeld verwijderde, ontdekte hij tot zijn verbazing dat het beeld een lijk bevatte. Een echte mummie! Na onderzoek bleek het om een boeddhistische monnik te gaan. Met deze boeddhistische monnikmummie heeft het Drents Museum een wereldprimeur in huis. Deze speciale vondst was namelijk nooit eerder buiten China te zien! Hoe de monnik uiteindelijk een mummie is geworden? Dat is de vraag die wetenschappers bezig houdt. De nieuwste inzichten zijn te zien op de expositie. Paul Klarenbeek, woordvoerder van het Drents Museum, vindt dit niet eens de interessantste mummie. "Het verhaal van de Hongaarse mummies, een moeder met haar kind, vind ik heel aangrijpend. De moeder overleed bij de geboorte van haar kind en de baby stierf later ook. Hier liggen ze samen, met kleren aan."

Dierenmummies

Behalve mensen zijn er ook een heleboel dieren gemummificeerd. Een kat, een vogeltje: ze staan allemaal in het museum. Zelfs een brulaap en een hyena, gevonden in Jordanië, zijn te zien. Kinderen krijgen in de tentoonstelling ook een blad mee met allerlei vragen en weetjes. Eén daarvan is: "Zou jij je huisdier mummificeren?" Zo staan er nog veel meer vragen op om over na te denken.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2014-08-25 09:29:30 · Gepubliceerd: 20 februari 2014 - 4347