... en snuif intussen de heerlijkste geuren op uit de bakkerij van vroeger
26 april 2014 bijgewerkt: 15 april 2016 Toerisme Hattem, Gelderland In het pittoreske Hattem is een bijzonder museum, waar het heerlijk ruikt... het Nederlands Bakkerijmuseum! Voel je hier een echte bakker en maak zelf smakelijke koeken! De jongste bezoekers vertonen hier hun kunsten in de bakkerij. De redactie van DagjeWeg.NL ging natuurlijk een kijkje nemen en... proeven!
Bakker Fred
Bakker Fred Voskuyl laat ons zijn museum zien. De twee redacteuren van DagjeWeg.NL lopen steeds te snuiven, in elke hoek van dit museum ruikt het lekker! "Ik ruik niets meer," zegt bakker Fred. "Behalve als er iets aanbrandt!" En dat gebeurt vast wel een keer, want er wordt vaak gebakken in dit bakkerijmuseum. Er is een demonstratiebakkerij waar allerlei lekkers wordt gemaakt.
Drie takkenbossen
De bakkers geven hier de vakantie bijna dagelijks demonstraties. Maar er is nog veel meer te doen, we kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken. Maar eerst kijken we nog rond bij de grote houtoven, waar de lekkerste koeken en (rogge)broden in worden gebakken. "Het duurt twaalf uur en drie takkenbossen voordat deze oven warm genoeg is en gebruikt kan worden!" Zelfs het koren wordt hier eens per jaar zelf gemalen, vertelt bakker Fred. Deze bakker geeft zelf ook voor jong en oud gezellige familiedemonstraties waar je veel van leert!
Zoals het vroeger was
Het Bakkerijmuseum is niet voor niets een museum. We wanen ons in grootmoeders tijd, door alle attributen en keukengereedschappen van vroeger. Het leuke is dat er hier en daar tafereeltjes zijn uitgebeeld, zoals een bakker die aan het werk is, een 'juffer' die krakelingen aan het versieren is, maar ook het huis van de bakker, een winkeltje en nog veel meer! De nep-bakker ligt zelfs nog in bed, we zien nog net een plukje haar boven de deken vandaan komen. "Dat komt omdat de bakkers vroeger 's nachts werkten," vertelt bakker Fred. "Overdag sliepen ze en moest de bakkersvrouw de winkel runnen. De winkel zat vaak aan het huis en de bakkerij vast en maakte echt deel uit van het sociale leven van de bakkersfamilie."
Inkijkje in de geschiedenis
Ook staat er een oude bakfiets, waarmee de bakker of de knecht rond fietste om het verse brood te bezorgen. En er zijn heel grote machines. "Ze zijn ontzettend groot en zwaar", laat bakker Fred zien. "En deze machines werden maar gebruikt voor heel kleine handelingen, zoals kneden of walsen. Maar het geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van het bakken."
In de gracht
Het museum zelf heeft een bijzondere indeling. Je gaat de deur in aan de rechterkant van de straat, maar je komt er aan de linkerkant weer uit. We wandelen onder de straat door en komen in de demonstratieruimte. "Dit was vroeger een gracht!" vertelt bakker Fred. "Je ziet hier nog de gaten zitten waar de goederen gelost werden die met boten door de grachten vervoerd werden!" In deze demonstratieruimte worden familievoorstellingen gegeven. En we zien nog andere ruimtes, waar de schortjes al klaar hangen voor bakgrage kinderen. Leuk voor een kinderfeestje! Als je klaar bent met bakken en versieren, kun je verder neuzen door het museum. Daar kun je interactieve spelletjes spelen, of van alles leren over brood door de eeuwen heen. Wij zagen zelfs versteend brood dat nog uit de prehistorie komt!
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2016-04-15 11:50:08 · Gepubliceerd: 26 april 2014 - 1780