door

De evacuees van Overloon in beeld gebracht

Beleef de Slag om Overloon in Oorlogsmuseum Overloon

27 april 2014 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Oorlog hoort thuis in het museum, vinden ze in Overloon. En ook voor oorlog dichtbij is nu nog meer ruimte gemaakt in het Oorlogsmuseum Overloon. Het nieuwe paviljoen laat de geschiedenis zien van de Slag bij Overloon en de bevrijding van Venray. Dit is een oud artikel. Lees de reportage van de nieuwste tentoonstelling in Oorlogsmuseum Overloon.

Dramatisch verhaal

Midden in de grote hal van het Oorlogsmuseum Overloon is ruimte gemaakt voor een bijzondere expositie. Met foto's en film wordt in dit nieuwe paviljoen het verhaal verteld van de de Slag bij Overloon en de Bevrijding van Venray. Een dramatisch verhaal: op 27 september 1944 moesten drieduizend mensen uit Overloon en dorpen in de buurt hun huizen verlaten, op last van de Duitsers. Die hadden het gebied nodig om te beschermen tegen de geallieerden. Een ingewikkelde militaire operatie, maar ook ellendig voor de betrokken burgers. Ze vonden met z'n allen onderdak in de kelders van twee psychiatrische inrichtingen, zonder sanitair, met appels als eten en weinig water. In de kelders waren ook de bombardementen te horen en te voelen.

Bevrijding met een zwart randje

Op 17 oktober werd de stad bevrijd, maar de Britten lieten de onfortuinlijke gezinnen nog niet naar huis gaan en ze werden opnieuw geƫvacueerd, nog dieper Brabant in. Toen de vluchtelingen maanden later terug kwamen in Overloon, was er weinig meer over van hun huizen. Een gebeurtenis die veel impact heeft gehad. Oorlogsmuseum Overloon wil de verhalen graag vertellen en heeft een expositie in twee delen: de militair-historische ontwikkeling en de gevolgen voor de bevolking in de regio worden in beeld gebracht.

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Bestel tickets via DagjeWeg.NL Tickets en bezoek Oorlogsmuseum Overloon met 25% korting!

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:44:01 · Gepubliceerd: 27 april 2014 - 2042