Museum Prinsenhof opent na grondige renovatie
archief oud artikel 23 mei 2014 Cultuur Delft, Zuid-Holland Delft is apetrots. Op haar geschiedenis vol beroemde en baanbrekende Delftenaren. Overal staat de stad bekend om haar Delfts Blauw en Willem van Oranje, die hier tragisch aan zijn einde kwam. In zijn voormalige hof bevindt zich het Museum Prinsenhof, wat na een grootscheepse restauratie, vandaag heropent. Met een nieuwe presentatie pronkt het museum met Delfts iconische geschiedenis.
Willem van Oranje
De muur met de kogelgaten in Museum Prinsenhof is de stille getuige van een historische gebeurtenis. Hier drongen de kogels binnen, die de vader des vaderlands dodelijk troffen. Ook in het vernieuwde Prinsenhof blijft dit stukje historie nauwgezet bewaard. En de eerste zaal, hoe kan het ook anders, is gewijd aan Willem van Oranje. Het museum heeft niet alleen aandacht voor zijn leven en dood, maar ook hoe hij het Nederland van nu heeft beïnvloed. Aan Koning Willem-Alexander vandaag de eer om deze vernieuwde presentatie te openen.
Hoe Delfts Blauw beroemd werd
Eigenlijk is het idee van het Delfts blauwe porselein helemaal niet zo origineel. De Delftse plateelbakkers maakten gewoon het zeventiende-eeuws kostbare Chinese porselein na. Maar wat wel heel bijzonder is, dat is dat het Delfts Blauw een geheel eigen status verwierf. Het vernieuwde Prinsenhof geeft door een grote maquette bezoekers de kans om mee te kijken in het bestaan van de dertig plateelbakkers. Door verrekijkers en animaties kan iedereen deel uitmaken van de bedrijvigheid in de stad. In een ovaal filmtheater is de ontwikkeling van Delfts Blauw te zien.
Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek
Als laatste plaatst het museum beroemde Delftenaars voor het voetlicht. De stad bracht nogal wat grote namen voort, zoals Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek. In schilderijen en voorwerpen kan iedereen kennismaken met het baanbrekende werk wat deze Delftenaren voortbrachten.
Dagje Delft?
Maak een dagje Delft compleet met een bezoek aan:Nieuws - Laatst gewijzigd: 2014-05-23 10:31:13 · Gepubliceerd: 23 mei 2014 - 281