Vernieuwde Mauritshuis na twee jaar weer open
archief oud artikel 26 juni 2014 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Op steenworp afstand van het beroemde Torentje van de minister-president staat het statige Mauritshuis. Het is de pronkkamer van onze natie, gevuld met schatten uit het verleden. Hier heeft 'ons' beroemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer haar thuis en pronkt de levensgrote stier van Paulus Potter in volle glorie. Voor twee lange jaren zwierven zij ontheemd rond, weg van huis en haard, bewonderd door Japanse en Amerikaanse ogen. En nu zijn ze terug in het in het stralende, opgefriste en uitgebreide Mauritshuis, om opnieuw bekeken te worden.
In plaats van de zij-ingang te nemen kunnen bezoekers van het Mauritshuis nu weer over het mooie plein wandelen en door de hoofdingang naar binnen. Een trap of lift leidt naar de nieuwe ontvangsthal, gelegen onder het voorplein. Ondergronds is de foyer doorgetrokken tot het nieuwe deel van het museum, Plein 26. Zo is meteen de verbinding gemaakt tussen het oude en het nieuwe deel. Een trap leidt naar de collectie en een andere gaat naar de nieuwe vleugel, waar het museum beschikt over een brasserie, educatiezaal, bibliotheek, kunstwerkzaal en een ruime tentoonstellingszaal. In één klap is het Mauritshuis twee keer zo groot geworden! "De meest in het oog springende vernieuwing is de blauwe wandbespanning op de eerste verdieping van het museum", vertelt assistent-conservator Geerte Broersma. Lees het interview en ontdek de mooiste plekjes van het Mauritshuis.
Mauritshuis onder de grond
Ambitieus waren de uitbreidingsplannen van het Mauritshuis gerust te noemen. Door middel van een ondergrondse foyer moest het huis van de buurman, het tegenoverliggende Pand 26, deel gaan uitmaken van het museum. Het kleine stadspaleis was al jaren te krap voor de collectie van het Mauritshuis. Bij het opstellen van een tijdelijke expositie moest de vaste collectie voortdurend van plaats wisselen. Op 2 april 2012 sloten de deuren van het Mauritshuis en verhuisde de collectie tijdelijk. En hoe ambitieus ook, nu twee jaar later, zijn de dromen en plannen werkelijkheid geworden!Feestelijke opening
Vrijdag 27 juni ging het Mauritshuis officieel open voor publiek. Speciale gast was Koning Willem-Alexander, die de openingshandeling uitvoerde. Maar de echte hoofdrolspeelster van de avond was het Meisje met de parel, het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Een vrouw, verkleed als het Meisje met de parel danste voor het oog van de toeschouwers over een touw tussen de twee gebouwen.
Het oude Mauritshuis
Behalve de nieuwe ontvangstruimte en vleugel is ook het monumentale Mauritshuis flink onder handen genomen. Door technische verbeteringen door te voeren, maar ook door de schilderijen van Pellegrini te restaureren. Deze vijftien wand- en plafondstukken sieren de Gouden Zaal, de imposantste zaal van het Mauritshuis. Tijdens de restauratie van de schilderijen stuitten de restauratoren op een grijze waas, die maar niet verdween. Na onderzoek bleek dat de waas waarschijnlijk is ontstaan door de hout- en kolenkachels die de zaal vroeger verwarmden. Inmiddels schitteren de werken als nooit tevoren. In de expositieruimte van de nieuwe vleugel is een openingsexpositie te zien over de geschiedenis van het 17e-eeuwse Mauritshuis.
Lievelingen van het Mauritshuis
- Meisje met de parel van Johannes Vermeer, de Mona Lisa van de Lage Landen, heeft vele fans in binnen- en buitenland. Maar wie het meisje is? Dat weet niemand. Was het zijn dochter, Maria? Eén ding is zeker, haar blik, zo prachtig vastgelegd door Vermeer, blijft intrigeren.
- De stier van Paulus Potter. Een enorm werk wat bijzonder is door de vele details. Wist je dat Potter oorspronkelijk alleen de stier schilderde en er vervolgens extra doeken aan vast naaide om ook de omgeving vast te leggen?
- Het puttertje van Carel Fabritius wint de laatste jaren aan populariteit, door de internationale tournee, maar ook door de bestseller van Donna Tartt.
The Frick Collection: tentoonstelling
Na de openingsexpositie hebben kunstliefhebbers in het voorjaar van 2015 een nieuwe reden om het Mauritshuis te bezoeken. Dan komt een deel van de fameuze Frick Collection naar het museum. De Amerikaanse verzameling, bijeengebracht door de vermogende Amerikaanse staalmagnaat Henry Clay Frick , wordt zelden uitgeleend aan andere musea. In de tentoonstelling Een landhuis in New York - hoogtepunten uit de Frick Collection zijn 36 werken te zien, vooral van buitenlandse meesters.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2014-06-30 08:47:17 · Gepubliceerd: 26 juni 2014 - 2485
Activiteiten Mauritshuis
Nu te bezoeken
Het verdwenen museum
Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...