door

Het mooiste van het nieuwe Mauritshuis

Assistent-conservator Geerte Broersma deelt haar favorieten

archief oud artikel 26 juni 2014 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Een bijzondere gebeurtenis, de opening van het vernieuwde Mauritshuis. De koning kwam langs, de pers bericht vol lof over al het moois wat het museum laat zien. Maar wat is er precies veranderd en wat is het bekijken waard? Assistent-conservator Geerte Broersma legt uit en deelt haar favorieten van het Mauritshuis.

Twee keer zoveel ruimte in het Mauritshuis

In het nieuwe gedeelte zijn een tentoonstellingsruimte, een auditorium, een kunstwerkplaats en een brasserie gevestigd. Het grote voordeel van de tentoonstellingsruimte is dat we de vaste collectie niet langer in het depot hoeven te hangen wanneer er een tentoonstelling wordt georganiseerd. De collectie is vanwege de nieuwe ruimtes niet speciaal uitgebreid, echter zijn er in de verbouwingsperiode wel twee schilderijen aangekocht: het in juni 2012 verworven Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen door de Vlaamse schilderes Clara Peeters (c. 1615) en het in maart 2013 aangekochte schilderij van Paul Bril, Berglandschap met de heilige Hiëronymus (1592).

"Dit schilderij betovert mij elke keer weer"

Nieuw behang en een nieuwe plek voor Het puttertje

De meest in het oog springende vernieuwing is de blauwe wandbespanning op de eerste verdieping van het museum. Voorheen was dit mosgroen en in de kabinetten okergeel. Op de tweede verdieping is wel weer gekozen voor mosgroene wandbespanning en in de trapzaal voor rode, maar overal is het helemaal vernieuwd. Overal hangt nieuwe verlichting gekomen, LED-verlichting, waarmee de schilderijen optimaal belicht worden. Ook zijn er Venetiaanse kroonluchters, naar achttiende-eeuws model, opgehangen.

Het merendeel van de schilderijen hangt weer op de vertrouwde plek in het museum, maar er zijn wel kleine veranderingen: zo hangt nu Het puttertje van Carel Fabritius op een andere plek. Deze keuze is gemaakt vanwege de toegenomen populariteit van het schilderij door de wereldtournee en door de gelijknamige bestseller van Donna Tartt. Ook de schilderijen van Holbein en Avercamp op de eerste verdieping hebben een nieuwe locatie gekregen.

Het mooiste plekje van het museum

Zaal 7 met de vroege portretten en historiestukken vind ik prachtig geworden. De schilderijen van onder anderen Hans Holbein en Hans Memling komen fantastisch uit op de nieuwe blauwe wandbespanning. En de eerste zaal met schilderijen uit de Gouden Eeuw, zaal 8, is met alle verschillende genres en de nieuw ingebouwde schilderijen van Adriaen Hanneman en Daniël Seghers ook een feest voor het oog. De Gouden Zaal is na de restauratie van alle ingebouwde schilderijen van Giovanni Antonio Pellegrini eveneens ontzettend mooi geworden. Eigenlijk is alles prachtig!

Favoriete schilderij: Het Gezicht op Delft

Een van mijn favorieten is Het Gezicht op Delft van Johannes Vermeer. Dit schilderij betovert mij elke keer weer door het fantastische spel tussen licht en donker: eerst zie je de donkere wolken die zorgen voor schaduwpartijen in het water, op de stadsmuur en op de poorten, daarna wordt je blik getrokken naar het centrum van de stad, waar de zon volop schijnt en de toren van de Nieuwe Kerk belicht. Vermeer heeft zijn verf zo kunstig op het doek gebracht, hij is een ware meester!

Kom en bekijk het zelf!

Bezoekers moeten zeker ook komen om natuurlijk het schilderij, Gezicht op Delft van Johannes Vermeer te bewonderen. En om onze topstukken van Rembrandt (Anatomische les en zijn late zelfportret), Jan Steen, Frans Hals en Peter Paul Rubens te komen bekijken. Er is zoveel moois te zien!

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2014-06-30 10:51:31 · Gepubliceerd: 26 juni 2014 - 7264