door

Fiets langs de oude verhalen van Texel

Maak een #Archeoselfie bij jouw favoriete voorwerp of plek

archief oud artikel 2 juli 2014 Natuur Den Burg, Noord-Holland Texel barst van de bijzondere vondsten en oude verhalen. Je ontdekt ze tijdens de nieuwe archeologiefietsroute. Liefhebbers van natuur, archeologie en fietsen kunnen nu dus samen een dagje uit: verrassend voor iedereen!

Overblijfselen van vroeger

Ontdek per fiets het verleden van waddeneiland Texel. Dwaal rond door de prachtige landschappen, de oude dorpjes en overblijfselen van vroeger. Overal zie je linkjes met de zeevaart. De route is 43 kilometer lang, maar natuurlijk kun je er ook een stukje van fietsen.

Huis van Hilde

Deze fietsroute is tweede in een reeks van acht. Alle routes lopen door het Land van Hilde. Huis van Hilde is de initiatiefnemer, een archeologiecentrum in Noord-Holland dat begin 2015 open gaat in Castricum. Daar zijn archeologische vondsten en collecties te zien die de provincie in de loop van de tijd verzamelde. Voordat het centrum opent is er al van alles op touw gezet om mensen kennis te laten met archeologie in Noord-Holland, zoals de vondstenactie #Archeoselfie.

#Archeoselfie

Archeologie is leuk voor iedereen! Vind archeologische voorwerpen of ontdek al wandelend of fietsend bijzondere plekken. Stuur een selfie (een foto van jezelf) bij jouw favoriete plek of voorwerp en de archeologen van Huis van Hilde vertellen je meer over wat er te zien is. Stuur een archeoselfie via Twitter - @huisvanhilde - met vermelding van #Archeoselfie of plaats de #Archeoselfie op facebook.com/huisvanhilde. Elke maand wordt er ook nog eens een Huis van Hilde-prijs uitgereikt.

Geschiedenis op Texel

De route op Texel begint en eindigt in Den Burg en beslaat het oudste deel van het eiland. Bezoek dorpen als De Westen, Den Hoorn en Oosterend, die ooit door geulen met de zee waren verbonden. Fiets langs de mooie 'tuunwallen', die werden gebruikt om de weilanden van elkaar te scheiden. Vroeger was het weiland van iedereen en mocht je overal je veel laten grazen. Uit de Wezenputten aan het Skillepaadje werd zoet water gepompt dat mee ging met de schepen. Omdat er zoveel ijzer in zat, was het geschikt voor lange zeereizen. Bewonder ook de bijzondere sarcofaag, die bij de kerk van Westerend op grote diepte werd gevonden. Dit soort sarcofagen van kalksteen werden alleen maar in het zuiden van Nederland gebruikt. Hoe kwam die sarcofaag daar terecht? Ontdek het tijdens de archeologiefietstocht en ontdek nog meer Texelse verhalen van vroeger! Print de archeologieroute voor Texel.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-04-18 09:26:54 · Gepubliceerd: 2 juli 2014 - 1498