door

Het is veel te leuk in museumdorp Orvelte!

Foto 1. Museumdorp Orvelte is net een keuzemenu: iedereen kan kiezen welke kant hij of zij opgaat. Achter bijna elke deur is iets leuks te beleven. Foto's: DagjeWeg.NL

Terug in de tijd (en soms niet) in dit veelzijdige Drentse dorp

25 juli 2014 bijgewerkt: 26 november 2018 Toerisme Orvelte, Drenthe Het is nog rustig bij de glasblazerij van Mark, maar speciaal voor ons opent hij de gloeiende oven. Snel en handig vangt hij een druppel glas en maakt er een bloempje van. En dat is nog maar één van de vele dingen waarover we ons verbazen in museumdorp Orvelte. Wat is het hier leuk!

Geschikt voor elke beurs

Orvelte ligt er mooi bij op deze zomerochtend. De oude boerderijen en huizen liggen te wachten op bezoekers die nieuwsgierig komen ronddwalen: deur in, deur uit. Een oude gids leidt alvast een groepje vroege bezoekers rond. Bordjes wijzen de weg, maar waar moeten we beginnen? Orvelte is namelijk niet een museum waarin je langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is eerder een keuzemenu. Kies zelf wat je leuk vindt en in welke volgorde je het dorp verkent! Voor elke beurs is het hier geschikt, want veel winkeltjes en galerieën zijn gratis te bezoeken en voor een museum of demonstratie betaal je maar een paar euro's. Het is leuk om met een gids op te trekken, want hij vertelt je allemaal weetjes en verhalen die het dorp nog bijzonderder maken.

Waargebeurde verhalen

Na even wat getwijfel stappen we eerst binnen bij het Ottenshoes, dat wordt aangeprezen als beste startpunt voor een bezoek aan Orvelte. Hier draait een film over een onderwijzeres die rond 1900 in Orvelte werkte, gebaseerd op drie waar gebeurde verhalen. Het is niet zomaar een filmpje, maar alles wordt uit de kast gehaald om het aantrekkelijk te maken, ook voor jonge bezoekers. Aan weerskanten lichten vitrines op en de wind waait bijna echt om onze oren. De kamers waar de familie Ottens vroeger leefde zijn nog steeds te bewonderen. Maar de prachtige stijlkamer, die bijna nooit gebruikt werd en alleen bedoeld was om mee te pronken, vinden we lang niet zo mooi als de echte woonkamer. Hier hangt nog de sfeer van vroeger, van het hardwerkende boerengezin. De vloeren en de stoelen zijn ossenrood geverfd. Ze zijn letterlijk met het bloed van ossen behandeld, want dat conserveert het hout uitstekend. Wat zijn die stoelen om de tafel klein! Vroeger werden volwassenen gemiddeld 1,50 meter lang. Omdat de Nederlanders in de loop van de tijd steeds langer werden, zijn er blokjes hout onder de stoelpoten getimmerd. Ook de bedsteden zijn klein, we kunnen ons niet voorstellen dat er hele gezinnen in sliepen, soms wel vier of zes personen per bedstede. Allemaal zittend, want liggend slapen vonden ze vroeger een eng idee. Orvelte lijkt wel een levend geschiedenisboek, met een oud weefgetouw en al die spullen van vroeger. Kinderen worden uitgenodigd te spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen.

Zeldzame dieren in een oude boerderij

We vervolgen snel onze weg, want er is nog meer te zien! Zoo Bizar, een mini-dierentuin die we onderweg tegenkomen, lijkt een vreemde eend in de bijt. Maar dat maakt Orvelte juist zo leuk! Ben je gek op vreemde dieren, zoals een baardagaam, gordeldieren of naaktratten, dan ontmoet je die hier van heel dichtbij! De vriendelijke persoonlijke benadering van het personeel valt ons hier ook op. Alle mensen die hier werken en wonen praten vol enthousiasme over hun bedrijfje of museum en over heel Orvelte. De volgende bezienswaardigheid die we volgens iedereen moeten zien, is één boerderij die echt mega oud is, hij is tussen 1550 en 1600 gebouwd. Een echt Saksische boerderij, die vroeger in Bruntinge stond, maar nu hier naartoe is gehaald en staat te pronken tussen de andere panden, die 'maar' uit 1800 komen.

Oude ambachten en pannenkoeken

Even later lopen we tegen Mark aan, die buiten aan het wachten is tot hij zijn demonstratie glasblazen mag geven. Mark, met zijn Engelse accent, vindt het maar al te leuk om de gloeiende oven voor ons te openen en te laten zien wat hij allemaal kan. Zijn demonstraties duren normaal gesproken ongeveer drie kwartier en zijn behalve leerzaam ook nog eens heel leuk. De prachtige vazen en hebbedingetjes van glas die hij maakt zijn allemaal te koop. Dit soort demonstraties maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Er is ook een kaasmakerij en bij de Eerste Nederlandse Pannenkoekwinkel worden heerlijke producten verkocht en mogen we natuurlijk proeven. Een spelt-speculaaspannenkoek, naar een recept uit de vijftiende eeuw! Het interieur van deze winkel (modern, strak, fris) staat in contrast met de buitenkant (een oude boerderij met een rieten dak). Dat maakt Orvelte juist interessant, want waar we ook naar binnen gluren, het is overal weer anders. Een oude snoepwinkel, een gezellig restaurantje of een kinderboerderij: hier is voor iedereen iets leuks te beleven.

Ideaal voor familiedagen

Die veelzijdigheid maakt dit nostalgische dorp geschikt voor familiedagen of andere groepsuitjes. De één vermaakt zich de hele dag rondom de Hot Marks Glasblazerij en de ander struint alle gezellige winkeltjes en galerijtjes af. Liever de natuur in? Dat kan, de omgeving leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeltocht of fietstocht. Als laatste hotspot bezoeken we het Houten Pad van Theodoor, een wandeltocht over houten vlonders en bruggetjes langs het verhaal van het varkentje Theodoor. We moeten alle zintuigen gebruiken om Theodoor te volgen op zijn pad: met onze voeten laten we hem knorren en we kruipen door een holle boom... Midden door de prachtige natuur slingert het pad langs het water en door de bomen. Een leuke afsluiting van een heerlijk bezoek aan dit gastvrije dorp. Maar we zijn hier nog lang niet uitgekeken, dus we komen zeker een keer terug!

Foto 2. Glasblazer Mark maakt van een druppel gloeiend glas een bloemetje. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Naast de glasblazerij staat de oudste boerderij van het dorp, die stamt uit 1600. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Ritje in stijl met de paardentram. Het hele dorp is autovrij. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Tafereeltje uit de zeventiende eeuw in de Bruntingerhof. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. In de Eerste Nederlandse Pannenkoekwinkel wordt een spelt-speculaaspannenkoek voor ons gebakken. Mmm! Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Het Houten Pad van Theodoor voert soms door de bomen... Foto: DagjeWeg.NL
Foto 8. Gebruik al je zintuigen en je voeten om het verhaal van Theodoor nog leuker te maken! Foto: DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-11-26 16:43:43 · Gepubliceerd: 25 juli 2014 - 24812