Gratis een schat aan informatie en een prachtig uitzicht
11 augustus 2014 bijgewerkt: 11 oktober 2018 Geschiedenis Burgh-Haamstede, Zeeland Eenzaam en ietwat verloren staat hij in het uitgestrekte Zeeuwse landschap langs de Oosterschelde. De Plompe Toren staat er, zoals zijn naam al zegt, een beetje onbeholpen bij. Alsof hij zomaar uit de lucht is gevallen. Maar wie wat dichterbij komt kijken en de toren van binnen ontdekt, weet dat niets minder waar is. Wij zochten hem op en beklommen de historische trappen voor een wonderschoon uitzicht over het zonovergoten Zeeland.
Westenschouwen 't zal u rouwen,
dat ge hebt geroofd mijn vrouwe.
Westenschouwen zal vergaan,
alleen de toren zal blijven staan.
Een spannende legende
Indringend galmen de woorden van een eeuwenoude vloek door de Plompe Toren. De eerste ruimte van de toren is de spreekkamer van een oude zeemeerman, die volgens de legende een vloek uitsprak over het dorpje Koudekerke. Vissers uit het dorpje hadden namelijk zijn betoverend mooie zeemeermin in hun netten meegenomen. Trots troonden de brutale vissers het zeewezen het dorp in waar ze door nieuwsgierige ogen werd bekeken. Huilend stierf de zeemeermin op het vasteland, haar woeste man achterlatend. Hij bezwoer de vissers dat ze hun daden zouden berouwen en vervloekte het dorp. Een storm stak op en uiteindelijk bleef alleen de toren over.
Het verdronken dorp Koudekerke
Een romantische versie van het werkelijke verhaal van de Plompe Toren, dat mag duidelijk zijn. Toch bevat het een groot deel van de waarheid. Eens was de Plompe Toren de kerktoren van het bloeiende dorpje Koudekerke. Maar door de optrekkende zee maakte steeds meer land plaats voor het water. Tussen 1475 en 1650 ging het Zuidland van Schouwen bijna helemaal verloren. Van het dorpje Koudekerke bleef alleen de kerktoren over, die diende als baken voor de scheepvaart.
Plompe Toren als informatiecentrum
Nu heeft de Plompe Toren een heel andere functie. Natuurmonumenten maakte van het bouwwerk een informatiecentrum, waar iedereen zijn licht kan opsteken over de Oosterschelde. Het ontstaan van dit bijzondere natuurgebied, de werking van de getijden en de realisatie van de Stormvloedkering komen allemaal aan bod. Ook ontdekken we leuke weetjes over de dieren in de Oosterschelde. Wist je dat hier zo'n tachtig verschillende soorten vis leven? En dat duizenden vogels zich hier thuis voelen? En als laatst ontdekken we wie er verantwoordelijk is voor die kleine 'hoopjes' van zandsliertjes op het strand. Dat doet de zeepier! Op ons gemakje lezen we alle informatie en klimmen dan naar het topje van de toren.
Uitzicht om van te houden
Een zware schuifdeur biedt toegang tot het dak van de toren. Rondom strekt het Zeeuwse landschap zich uit. Van de glinsterende Oosterschelde gevuld met dobberende bootjes tot de akkers en dorpjes in de verte. We zien een groepje vogelaars gebroederlijk turen naar de vogels, die zich in het moerassige grasland ophouden. Verderop fietsen mensen in felgekleurde zomerkleding door het vlakke land. Op het dak staat een verrekijker om alles van dichtbij te bestuderen. Een bezoek aan dit mooie (gratis toegankelijke) uitkijkpunt laat in één oogopslag zien hoe mooi Zeeland is!
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:15:39 · Gepubliceerd: 11 augustus 2014 - 8268