Ondervoede kinderen werden in boerengezinnen opgevangen
archief oud artikel 30 september 2014 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Uit het stedelijke westen vertrokken zo'n 40.000 kinderen naar het platteland tijdens de Hongerwinter. Spannende reddingsacties werden op touw gezet om hen te redden van de hongerdood. Broodmager en bang kwamen ze aan bij boerengezinnen, die ze met hun voedsel en liefde op de been hielden. Hun vergeten herinneringen hoor je in het Verzetsmuseum Amsterdam.
Gezinnen in het westen van Nederland zaten in het najaar van 1944 flink in het nauw. Het zuiden was grotendeels bevrijd en de Duitsers verloren aan kracht. Maar hoe lang de oorlog nog zou duren? Dat wist niemand. Ondertussen verbood de onderdrukker het voedseltransport, als reactie op de Spoorwegstaking. Geen aardappels meer, geen groente: de situatie werd steeds nijpender. In plaats van aardappels aten de mensen suikerbieten en tulpenbollen. Duizenden kinderen dreigden de hongerdood te sterven. In het Verzetsmuseum Amsterdam vertelt de tentoonstelling Naar de boeren! over de ongeveer 40.000 kinderen die door dappere mensen naar het platteland werden gebracht om aan te sterken.
"We werden beschoten! De schipper riep: rennen en zoek dekking!"
Stadskinderen reisden naar het platteland
"Mem heeft me trouw verzorgd, ieder half uur lauwe karnemelk, als ik eraan denk... ja, ze heeft mijn leven gered", vertelt Jack (Sjaak) de Zwart over zijn verblijf in Friesland. De magere, ondervoede stadskinderen vonden na een spannende, en vooral zware, reis een onderdak in de noordelijke provincies. Daar was nog genoeg te eten. Met autobussen, vrachtwagens, treinen of fietsen zetten vele Nederlanders zich in om hen daar te brengen. Bij hun redding.
Het verhaal van Paul van Vliet
Ook cabaretier Paul van Vliet kwam aan in Friesland en voelde zich meteen thuis. "Ze hebben me heel snel in boerenkleren gezet, met boerenklompen, een boerentrui. En ik heb binnen de kortste keren Fries geleerd. Ik noemde mezelf Pauke Vlietstra, omdat ik er zo graag bij wilde horen. Had ik zelf verzonnen." Maar het was ook moeilijk om zo lang ver van huis te zijn. In de tentoonstelling Naar de boeren! vertelt Tineke Meijer: "Ik had behoorlijk heimwee, maar daar schoot je toch niks mee op, zo nuchter was je dan ook wel weer. Het duurde lang, het duurde vreselijk lang." Lees deze en andere verhalen in het Verzetsmuseum Amsterdam!
Bezoekersinformatie
Naar de boeren! in Verzetsmuseum Amsterdam.Van 30 september 2014 tot en met 12 april 2015.
Toegang: € 8,- voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2014-10-03 14:06:53 · Gepubliceerd: 30 september 2014 - 760