door

Gigantische grottenberen en verre voorouders

Foto 1. Bekijk de dieren uit de IJstijd. Foto: DagjeWeg.nl

Leer je harige voorouders met hun huisdieren kennen

archief oud artikel 17 november 2014 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Op een regenachtige decemberochtend lopen we dik ingepakt naar binnen bij Amsterdam Expo. Vandaag maken we kennis met onze verre voorouders en hun dierlijke tijdgenoten in de expositie Giants of the Ice Age. De audiogids, die we bij binnenkomst krijgen, vertelt ons alles over de expositie. Je hoeft alleen maar op het juiste knopje te drukken! Vol verwachting stappen we binnen in de donkere wereld met dierengeluiden.

Overleven in de IJstijd

We maken meteen kennis met de Neanderthaler en zijn manier van leven bij Giants of the Ice Age. Onze voorouders leefden blijkbaar toch wel heel anders dan wij. Hun hoofdtaak was namelijk het zorgen voor eten en onderdak. Met een beetje geluk schoten ze dan een mammoet neer, daar konden ze weer even mee vooruit. Ieder deel werd benut. Het vlees aten ze op, de huid werd gebruikt voor kleding en van de botten en pezen maakten ze gereedschap en wapens. Dat is nog eens duurzaam leven!

"Op de plek waar jij nu zit, werd misschien ooit een mammoet geboren."

IJstijd in Nederland

Amsterdam Expo werkt in de expositie Giants of the Ice Age samen met Naturalis, expert op het gebied van biodiversiteit en de ijstijd. Naturalis voegde een complete galerie toe over Nederland in de IJstijd. Yvonne vertelt ons meer over de oorsprong van veel mammoetbotten. "Vroeger lag de Noordzee droog. Neanderthalers en mammoeten konden dus gewoon naar Londen lopen! Soms gingen mammoeten onderweg dood en daardoor zijn op de bodem van de Noordzee nog steeds veel mammoetresten te vinden. Wat zo bijzonder is, is dat het echt hier was. Hier in Nederland. Op de plek waar jij nu zit, werd misschien ooit een mammoet geboren."

Mammoetbaby Lyuba

In de expositie zijn veel fossielen en dieren te zien. Zoals een reconstructie van de kleine babymammoet Lyuba. Ze kwam vast te zitten in een modderstroom en is daardoor één van de best bewaard gebleven mammoeten. Onderzoekers konden zelfs zien wat er in haar maag zat! We komen langs een grottenbeer, sabeltandtijger en een reuzenhert en zien fossielen van deze enorme dieren. We kijken onze ogen uit bij het pronkstuk van het museum: een enorm mammoetskelet. 85 procent van dit skelet is afkomstig van dezelfde mammoet. "Dit is heel bijzonder, want vaak worden skeletten gemaakt met reconstructies en onderdelen van verschillende mammoeten", vertelt Yvonne.

Waar zijn ze gebleven?

Hoe komt het dat je deze dieren niet meer tegen het lijf loopt? "Veel mensen denken dat het jagen ervoor heeft gezorgd dat verschillende diersoorten uitstierven." vertelt onze gids. "Maar zeer waarschijnlijk komt dit door de klimaatverandering. Toen het klimaat veranderde, konden de meeste dieren hier niet meer leven." Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je tegen een sabeltandtijger of een reuzenhert aanloopt!

Spelletjes voor kinderen

Bijna aan het einde van de expositie, komen we langs mammoetbotten die we wél mogen aanraken. We kunnen onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en moeten ze toch echt even voelen en vasthouden. Die mammoeten hadden flinke kiezen! Verderop lopen kinderen zo de playzone in, waar van alles te beleven is. Zo kunnen ze aan de slag als mini-archeologen en hun creativiteit laten zien bij het maken van een muurtekening. De meetlat naast de tekening van een mammoet laat de verhouding zien tussen jou, een mammoet en andere dieren uit de ijstijd. Oei, dat is wel even slikken! En.. iets wat ze in de ijstijd niet hadden maar in deze playzone wel: spelcomputers!

Familiekiekje met Neanderthaler

Bij de uitgang botsen we bijna tegen een neanderthaler op. 'Daarmee mag je op de foto' vertelt Yvonne. Nou, dat laten we ons geen twee keer zeggen! Toch leuk, zo'n exclusief kiekje voor in het familiefotoboek!

Extra activiteiten in de kerstvakantie

Van 20 december tot en met 4 januari, gesloten op Eerste Kerstdag.
  • Iedere dag is familiedag van 11:00 uur tot 16:00 uur.
  • Laat je schminken met oker en speel het jachtspel!
  • Zaterdag 20 december vertelt de moderne mammoetjager Dick Mol over zijn reizen naar Siberië tot Canada en Nambië. Tot in de Noordzee zoekt hij naar overblijfselen van mammoetten.
  • Op 26 en 27 december vertelt een prehistorische sjamaan spannende verhalen.
Foto 2. Sta oog in oog met een leeuw! Foto: DagjeWeg.nl
Foto 3. Bekijk de gigantische kaken van dieren uit de Ijstijd. Foto: DagjeWeg.nl
Foto 4. Schedel van een reuzenhert. Foto: DagjeWeg.nl
Foto 5. Een reconstructie van de best bewaarde mammoet ooit: Babymammoet Lyuba. Foto: DagjeWeg.nl
Foto 6. Sommige botten mag je vasthouden en van heel dichtbij bekijken. Foto: DagjeWeg.nl
Foto 7. Kinderen vermaken zich met de ijstijdspelletjes op de spelcomputer! Foto: DagjeWeg.nl

Reportage - Laatst gewijzigd: 2015-01-22 11:15:07 · Gepubliceerd: 17 november 2014 - 1680