door

Goedgekeurde kunst uit WOII

Foto 1. Karel Appel, Winterlandschap, 1942. Olieverf op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen.

Museum Arnhem toont door nazi's aangekochte kunst uit Nederland

archief oud artikel 17 februari 2015 Geschiedenis Arnhem, Gelderland De nazi's hadden over alle facetten van de samenleving een duidelijk ideaalbeeld. Ook wat betreft kunst hadden ze een sterke mening over wat goed en verwerpelijk was. Welke kunst zij goedkeurden? Bekijk in Museum Arnhem wat de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland aankocht.

Entartete kunst

De nazi's gruwden van moderne kunst en bestempelden vooral de avant-garde kunst als Entartete, ontaarde, kunst. Door het werk van deze kunstenaars te verbieden probeerden ze de kunstwereld onder controle te krijgen. Kunstenaars als Marc Chagall, Max Ernst, Wassily Kandinsky en Edvard Munch werden veroordeeld als entartete. Hun werk reisde samen met dat van andere entartete kunstenaars in een tentoonstelling over de wereld en werd nadien ver onder marktwaarde geveild. Wat overbleef ging later op een brandstapel in de hoofdkazerne van de Berlijnse brandweer in vlammen op.

Geaarde kunst in Museum Arnhem

Als tegenhanger van de Entartete kunst laat Museum Arnhem een verzameling geaarde kunst zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kocht de Duitse bezetter namelijk veel kunst aan in Nederland. Wat ze goedkeurden en kochten? Dat is te zien in de tentoonstelling Geaarde kunst. Door de Staat gekocht '40-'45. In de donkere oorlogsjaren hield het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten zich bezig met het aankopen van kunst. De NSB'er Eduard Gerdes was de verantwoordelijke ambtenaar en was zelf ook kunstenaar. Dat hij oog had voor kunst mogelijk duidelijk zijn: in de collectie bevinden zich werken van grootheden als Karel Appel, Maurits Escher en Pyke Koch.

Besmette kunstwerken door Tweede Wereldoorlog

Jarenlang lag de collectie van de Duitse bezetter verborgen in depots en in het beheer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zeventig jaar na de bevrijding zijn ook zij eindelijk bevrijdt. Maar de vraag die Museum Arnhem opwerpt is: waarom lagen ze zolang verborgen? Zijn deze kunstwerken schuldig of besmet? En zijn ze bedoeld als propaganda? Voornamelijk portretten en landschappen geven het antwoord in deze boeiende tentoonstelling.

Bezoekersinformatie

Geaarde kunst. Door de Staat gekocht '40-'45
Museum Arnhem.
Van 17 februari tot en met 24 mei 2015.
Toegang: € 10,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Foto 2. Gé Röling, De oogst, 1936. Tempera op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-02-24 12:21:24 · Gepubliceerd: 17 februari 2015 - 812

Activiteiten Museum Arnhem

Nu te bezoeken

Onze koloniale werkelijkheden


In Onze koloniale werkelijkheden zijn Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die...