door

De Kim Utopie: bizarre wereld op het doek

Foto 1. Rim Myŏng-il (Nampo City Art Studio), De echo van Pusan, 2003, olieverf op doek. Noord-Koreaanse cheerleaders tijdens Aziatische spelen in Pusan (Zuid-Korea), collectie Ronald de Groen

Drents Museum toont de utopie van het Noord-Koreaanse geluk

archief oud artikel 2 april 2015 Cultuur Assen, Drenthe Noord-Korea komt heel dichtbij: in het Drents Museum neem je nu zelf een kijkje in de utopische wereld van de gelukkige Noord-Koreanen. Of is er iets heel anders te zien? De Kim Utopie verbaast en wringt.

Bizarre wereld

Met kunst kun je veel doen. Je kunt er zelfs een bevolking mee voor de gek houden. Het Drents Museum toont met De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea een overzichtstentoonstelling van kunst uit een bizarre wereld. Struin langs de ruim tachtig schilderijen en bekijk de lieflijke familietaferelen, de heldhaftige soldaten en heroïsche arbeiders. En niet te vergeten de lof en dank aan de Grote Leider. Ideologie gevat in penseelstreken.

Utopie

Hoewel Noord-Korea een gesloten natie is, is het nu toch mogelijk om een kijkje te nemen in het leven van deze mensen. Alhoewel... De schilderijen zijn tussen 1960 en 2010 gemaakt door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst. De kunst geeft dus geen neutraal beeld, maar spiegelt een utopie voor. Het is kunst die wordt ingezet door het regime om een schijnwerkelijkheid in stand te houden. Blije, gelukkige kinderen in vredige landschappen, juichend volk en stoere soldaten die trots zijn op hun land. De schilderijen, gecreëerd door vaak anonieme kunstenaars, verdienen misschien geen schoonheidsprijs. Maar volgens het Drents Museum laten ze wel goed zien hoe kunst gebruikt én misbruikt kan worden.

Echte foto's

Om tegengas te bieden aan alle verheerlijking van Noord-Korea en haar Leider, is tijdens de expositie ook de fototentoonstelling North Korean Perspectives te bezichtigen. Deze fototentoonstelling biedt een alternatieve kijk op het land. Naast de goedgekeurde foto's van het staatspersagentschap, hangen er ook beelden van internationale fotojournalisten en kunstenaars. Deze foto's zijn niet beïnvloed door utopisch gedachtegoed, maar vertellen over de andere kant van Noord-Korea.

Hier zie je een ideologie, gevat in penseelstreken

Praktische informatie

De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea en de fototentoonstelling Nort-Korean Perspectives in het Drents Museum
De exposities zijn te zien van 3 april tot en met 30 augustus 2015. Het Drents Museum is alle dagen, behalve maandag, open van 11:00 uur tot 17:00 uur
Foto 2. Kim Ch'ŏl-wŏn, Een februari-ochtend, 2003, werk op papier, collectie Ronald de Groen
Foto 3. An Ch'ang-gi, 'Een scene uit de Koreaanse oorlog', 1991, olieverf op doek, collectie Ronald de Groen

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-04-01 17:51:53 · Gepubliceerd: 2 april 2015 - 1192