Filmische weelde op Kasteel de Haar in Haarzuilens
10 april 2015 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Geschiedenis Haarzuilens, Utrecht Groot, maar vooral on-Nederlands decadent. Wie een oud kasteel met een sobere middeleeuwse inrichting verwacht in Haarzuilens slaat steil achterover bij het interieur van Kasteel de Haar. Het Downton Abbey van Nederland, met haar eigen verhalen en roddels over het leven upstairs en downstairs, is tot in detail versierd en aangekleed.
Wij beginnen downstairs, in de keuken waar meer dan 100 koperen pannen de wanden bedekken. De Franse chefkok en zijn acht hulpkoks werkten zich hier tijdens het verblijf van de baron en barones letterlijk in het zweet. De temperatuur in de, voor die tijd hypermoderne, keuken liep soms op tot zo'n veertig graden. Dagelijks serveerden de koks een ontbijt, lunch, uitgebreide thee en een vijfgangendiner voor de baron, zijn barones en hun gasten. Zij verbleven hier in grote luxe, die zijn weerga niet kende in Nederland. In de keuken, rond een groot 'kookeiland' in het midden, bakte de patissier zijn broden en taart. Hij stond om half vijf 's ochtends al te bakken en pas in de nacht vertrokken de laatste werknemers. Behalve het luxe apparatuur hadden ze op Kasteel de Haar als eerste in Nederland stromend koud en warm water. Hierin liepen ze zelfs op de koninklijke familie voor.
Grootse herbouw van Kasteel de Haar
En daar hield Baron Etienne wel van: pronken met zijn bezit en de weelde waarmee hij zijn gasten omringde. De baron erfde het Kasteel de Haar, of tenminste de ruïnes ervan, in 1890 van zijn vader. Hij was toen net getrouwd met de schatrijke Hélène Rothschild en nam de befaamde architect Pierre Cuypers in de arm om het kasteel groots te herbouwen. Cuypers, die toen al de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, nam het project aan en werkte samen met zijn zoon twintig jaar lang aan het kasteel. Hij was een pietje precies, die alle details handgemaakt wilde hebben. Ieder paneel, beeld of andere versiering die je ziet is door mensenhanden gevormd, geen machine kwam eraan te pas. In de grote hal waar de baron zijn gasten ontving met champagne is de vide versierd met prachtige beelden. Daarachter bevinden zich de deuren die we later in de rondleiding open zien gaan, naar kamers die elk hun eigen functie en verhaal hebben.
In stijl vakantie vieren met Baron van Zuylen
Terwijl de gids vertelt over het leven wat de gasten van de baron en barones op het kasteel leidden wordt onze fantasie geprikkeld. We zien het voor ons hoe we ons na een lange reis elegant neervlijen op de zachte fauteuils. Een glas champagne in de hand... Hier begon de vakantie van de beroemde gasten, zoals Brigitte Bardot en Maria Callas, die hier eens logeerden. Door heel Nederland ging het kasteel en de leefwijze van haar bewoners over de tong. Vooral de baron nodigde graag de jetset van over de hele wereld uit om op Kasteel de Haar vakantie te vieren. En als ze kwamen, dan werden ze als vorsten behandeld. Iedere kamer was anders ingericht en de barones zorgde voor een persoonlijke touch, door bijvoorbeeld boeken neer te leggen of een schildersezel klaar te zetten. De kamers die zij inrichtte zagen er heel anders uit dan de rest van het kasteel. Zij groeide op in Parijs, omringd door de Lodewijk-stijl. Haar slaapkamer is dan ook een openbaring van licht en ruimte, aangevuld met heel veel roze. Een kamer waar vooral kleine prinsesjes van dromen!
Dineren met dieetpillen
De rondleiding brengt ons van de main hall naar de eetzaal, waar het vijfgangendiner opgediend werd. Om op gewicht te blijven kregen de dames alvast een dieetpil onder hun bord geschoven. Na de thee van 4 uur met drie gangen van kleine gerechten was een vijfgangendiner soms wat te overdadig. In de hoek van de kamer pronkt een maquette van het kasteel, compleet gemaakt van suiker. Tachtig kilo suiker en twee maanden werk zitten erin, maar het was te mooi om op te eten! Behalve heerlijk eten mochten de gasten tijdens hun verblijf vooral doen wat ze wilden en soms ging dat heel ver. Brigitte Bardot scheurde op een scooter door het kasteel, uit frustratie dat de paparazzi haar gevonden had. En om er echt een feestje van te maken had de baron een flinke drankvoorraad. In Ridderzaal zien we verspreid voldoende flessen staan.
Publiek altijd welkom op Kasteel de Haar
's Avonds waren er vaak feestjes op het kasteel. De dames en heren begaven zich eerst naar de kapsalon om er helemaal tip-top uit te zien. Daarna begon het feest in de aangrenzende balzaal. Een smalle zaal, waar je in gedachten de gasten in rijen ziet dansen, zoals je in films vaak ziet. Hier hangen de kostbaarste schatten van het kasteel. Enorme wandtapijten sieren de wanden. Deze tapijten zijn 500 jaar oud en er zijn maar tien van op de hele wereld. Kasteel de Haar bezit er drie. Deze en andere schatten zijn door de stichting bewaard voor Nederland. Vanaf het eerste begin mocht het publiek komen kijken in Kasteel de Haar. Het vvv in het dorpje Vleuten verkocht kaartjes voor de rondleiding. De baronale familie verbleef tenslotte alleen maar tijdens vakanties op het kasteel, dus het grootste deel van het jaar stond het luxueuze verblijf gewoon leeg. Uiteindelijk kon de familie het kasteel en de bijbehorende luxe niet meer bekostigen. Sinds 2001 beheert een stichting het kasteel.
Bekijk de videoreportage:
Volg een rondleiding
Bekijk je in het buitenland vaak een kasteel, vergeet dan de parels in Nederland niet. Nergens in Nederland vind je een kasteel met zo'n waanzinnig interieur als dat van Kasteel de Haar. Vooral de liefhebbers van Downton Abbey genieten van deze setting, die zoveel gelijkenissen vertoont met de populaire serie. En wat denk je van kinderen? Prinsesjes dromen weg bij de roze kamer van de barones, terwijl jongens zich vast aangesproken voelen door de spannende omgeving. Volg ook een rondleiding!Lees ook: Nu of nooit: binnengluren in Châtelet De Haar.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:20:11 · Gepubliceerd: 10 april 2015 - 10519