door

Op pad met de boswachter!

Verken Hollandse glorie en ga met boswachters de natuur in

26 mei 2015 bijgewerkt: 1 augustus 2019 Natuur Landelijk Idyllische doorkijkjes, sluimerende landschappen en schitterende vergezichten. Nederland telt maar liefst twintig nationale parken. Eens per jaar is het de Dag van het Nationaal Park, maar Hollands' glorie heeft geen speciale dag nodig om te stralen! Ga de natuur in en verken de mooiste plekjes met de tips van boswachters uit heel Nederland.

Vrij spel voor wind en zand

"De Loonse en Drunense Duinen is een fantastisch stuifzandgebied." Aan het woord is boswachter Frans Kapteijns, al vijfentwintig jaar in dienst bij Natuurmonumenten. Vol enthousiasme vertelt hij over het nationale park waaraan hij zijn hart verpand heeft: "De Loonse en Drunense Duinen is het enige stuifzandgebied in West-Europa met levend zand. De wind heeft vrij spel, waardoor het zand als een lichte laken over de vlakte neerdaalt. Er zijn veel duinen, waardoor je in de laagte kijkt. Dat is prachtig om te zien. Soms sta je, zonder dat je het weet, op de top van een boom. Het zand heeft zich dan opgehoopt, waardoor een natuurlijk boomkronenpad is ontstaan. Dan kijk je zomaar in een diepte van vijftien meter!"

Eerder ging de redactie van DagjeWeg.NL op jacht naar de bruinvis in Nationaal Park Oosterschelde. Lees de reportage!

Mijmerend bezoek bij Tante Truus

"Je kunt eindeloos in de verte staren," vervolgt hij. "Dat heb je in Nederland niet veel meer. Dat je in een ruimte kijkt, waar je grote vlaktes met alleen maar zand ziet. Niet alleen de natuur, maar ook het landschapsbeeld is adembenemend." Of hij daarvoor een lievelingsplekje heeft? "Bij Tante Truus", antwoordt Frans zonder aarzelen. "Tante Truus is een grove den, middenin het gebied, met armen laag bij de grond. Daar ga ik nog wel eens zitten, denkend over wat de rest van de dag nog gedaan moet worden. In de verte hoor je dan de leeuweriken zingend de hoogte ingaan. Je ziet ze steeds kleiner worden, tot ze bijna onzichtbaar zijn; maar je blijft ze horen." Er zijn meer dingen waarover Frans zich blijft verwonderen: "De pioniersplanten, korstmossen en buntgras. Ga eens op de knieën en vraag je af hoe het mogelijk is dat deze planten - omgeven door niets dan zand - hier kunnen groeien. Dat is wel heel bijzonder!"

Volg Boswachter Frans op Twitter!

Zeearend in de Biesbosch

Boswachter Thomas van der Es roemt Nationaal Park De Biesbosch als "dynamisch gebied, waar mens en natuur al eeuwenlang samengaan. Het is steeds prominenter aanwezig in een groeiende, groene zuidwestelijke delta - met spectaculaire natuurontwikkelingsprojecten!" En dat spreekt niet alleen Thomas aan, ook de majestueuze zeearend is er neergestreken: "De grootste roofvogel van Noordwest-Europa is op eigen kracht naar de Biesbosch gekomen. Hij heeft een spanwijdte van 2.40 meter en staat bovenaan de voedselketen. Het is iedere keer weer een imposant gezicht als hij gaat jagen!"

Volg boswachter Thomas op Twitter!

Kale duinen en Oude Willem

"Het Drents-Friese Wold is een groots, robuust natuurgebied," vertelt boswachter Corné Joziasse. "Met 6.000 hectare is het de grootste na de Veluwe!" Het Nationaal Park is één van de weinige plekken in Nederland met een natuurlijke wilde uitstraling, wat beloond wordt met uitzonderlijke inwoners: "Boommarters en zwarte spechten zijn vrij zeldzaam, maar bij ons veelvoorkomend. Ze zijn allebei wat groter en hebben dus ook grotere holen nodig, maar die vind je alleen in oud bos." Veel fiets- en wandelroutes slingeren dwars door bossen, vennen en stuifzand, maar er zijn een paar plekjes die je niet mag overslaan. "Fiets sowieso even langs de Bennikenheuvel, De Kale Duinen en Oude Willem," tipt Corné. Maar vooral stuifzandgebied De Kale Duinen: "Kinderen spelen daar heerlijk in het zand, vogels broeden er gewoon op de grond. Het is een heel mooi landschap met een oerachtige uitstraling."

Volg boswachter Corné Joziasse op Twitter!

Vogels spotten in Lauwersmeer

"Nationaal Park Lauwersmeer trekt mij, omdat het een enorm weids gebied is," vertelt boswachter Liesbeth van den Berg. "Ruige rietvelden worden afgewisseld met water en bos en omdat het Lauwersmeergebied een voormalige zeebodem is, is het een vogelparadijs. De ongekende vogelrijkdom met het uitgestrekte weidse landschap bepalen de waarde van dit gebied!" Wandelend door het park kun je bijzondere ontdekkingen verwachten: "Door de bijzondere bodemgesteldheid komen tamelijk zeldzame planten als Parnassia en verschillende orchideeën hier soms massaal voor. Door het gevarieerde landschap vinden ook zeer uiteenlopende vogels hier hun plek. Mijn favoriete plek in het Lauwersmeergebied is de Ezumakeeg, gelegen aan de westzijde van het gebied. De Ezumakeeg heeft onder vogelaars grote bekendheid - ook ver buiten Nederland. Het mooie is, dat je met name tijdens de trek heel veel vogels van redelijk dichtbij kunt zien!"

Volg boswachter Liesbeth van den Berg op Twitter!

Foto 1. De zeearend is de trots van de Biesbosch. Foto: Boswachter Thomas van der Es op Twitter
Foto 2. Adembenemende landschappen vind je in de Loonse en Drunense Duinen. Foto: Boswachter Frans Kapteijns
Foto 3. Vergaap je aan de schoonheid en rust van de Biesbosch, zo dichtbij de Randstad! Foto: Flickr CC BY 2.0

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2019-08-01 16:37:27 · Gepubliceerd: 26 mei 2015 - 3314