Van glas bewerken tot springtouwen maken, hoe ging dat vroeger?
25 juni 2015 bijgewerkt: 7 augustus 2017 Geschiedenis Terschuur, Gelderland Oudere mensen ervaren de nostalgie van vroeger terwijl kinderen ontdekken hoe hun grootouders vroeger speelden. Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum heeft alles in huis, van oud-Hollandse poppenhuizen tot een glasbewerker die de mooiste glazen maakt. Nu het museum als één van de tien daguitstapjes kans maakt op de DagjeWeg.NL Award 2015, stappen we als mystery guests binnen om te kijken hoe de zaken ervoor staan.
Bij binnenkomst in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum worden we hartelijk verwelkomd met een verhaaltje over de collectie. Daarnaast krijgen we de ideale looproute te horen. En... wat een geluk! Halverwege de route komen we langs het gezellige restaurant met terras. Aan het schijnende zonnetje te zien ploffen we daar straks even lekker neer. Maar nu eerst die oude ambachten bekijken. En het speelgoed natuurlijk.
Touwtje springen met een zelfgemaakt springtouw, wie durft?
Oud-Hollandse liedjes op een accordeon
Een paar stappen en we staan midden in de geschiedenis. Lopend langs oude klaslokalen met heuse krijtbordjes, houtskool en vulpennen komen we steeds dichter bij de muziek. Waar komt dat vandaan? Lang hoeven we niet te zoeken, want bovenaan de trap speelt een meneer de leukste liedjes op zijn accordeon. We kunnen zelfs oud-Hollandse verzoeknummers opgeven! Een gezellig praatje en wat informatie rijker lopen we verder. Er is hier teveel om op te noemen. Van een oude drukkerij tot een compleet ingerichte woonkamer en een enorme collectie aan gereedschap. En wauw, die jurkencollectie mag er ook zijn. Onderjurken, trouwjurken, hoedjes en nog veel meer. Zouden we er één mogen passen? Dat doen we natuurlijk gewoon even, heel stiekem...
Gastvrije gezelligheid
De gastvrijheid van de vrijwilligers in het museum valt steeds weer op. Zo lopen we langs een glasbewerker die ons met alle plezier iets vertelt over zijn ambacht. De glazen zijn ook te koop, als je wilt zet hij zelfs je naam er op. Daarna landen we aan bij een meneer die ons precies laat zien hoe je de touwen spant en er een springtouw van maakt. Testen mag, maar pas wel op dat je niet iets van het plafond af zwiept! Voor maar twee piek mag je zo'n oud-Hollands springtouw meenemen, die kunnen we natuurlijk niet laten hangen.
Spelen en kijken; geschikt voor elke leeftijd?
Als laatste lopen we de trap op naar de speelgoedafdeling van het museum. Helaas staat alles hier achter glas en moeten we met onze vingers dus overal van afblijven. Beren, poppenhuizen en poppen grijnzen ons vanachter de ruitjes toe. Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum is erg gericht op de doelgroep, jongeren zijn hier naar ons idee snel uitgekeken. Ouderen hebben het ongetwijfeld naar hun zin tussen ambachten en speelgoed van vroeger en ook kinderen vermaken zich hier prima. Zo kunnen ze helpen met wol spinnen of gezellig gaan spelen in de speelhoek. Het museum is uitermate geschikt voor mindervaliden. Zo is er naast iedere trap een lift aanwezig waardoor iedereen, met of zonder rolstoel, zonder kleerscheuren boven komt.
Mystery guest #3: tussen speelgoed en ambachten
Recensie - Laatst gewijzigd: 2017-08-07 17:09:23 · Gepubliceerd: 25 juni 2015 - 8503