door

Dakterras rond de toren van de Oude Kerk

Foto 1. Wat een uitzicht! Foto: Wim Hanenberg

Tijdelijk dakterras op Amsterdamse Oude Kerk is een omstreden kunstwerk

archief oud artikel 12 juli 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Niet iedereen is er blij mee, maar het witte terras op de torens van de Amsterdamse Oude Kerk is beslist opzienbarend. Iedereen mag het terras betreden om van het ongekende uitzicht te genieten. Het is kunst, gemaakt door kunstenaar Taturo Atzu, die het titel gaf The Garden which is the nearest to God.

Beklim de Oude Kerk Amsterdam

Een woonkamer in de openlucht, dat is op zomerse dagen wel heerlijk. Op het dak van de Amsterdamse Oude Kerk - ook wel de huyskamer van Amsterdam genoemd - maakte kunstenaar Taturo Atzu een heel bijzonder dakterras. Een spierwit plateau zetelt op het dak van de kerk, bereikbaar via een trap aan de zijkant. Eenmaal boven kijken bezoekers hun ogen uit bij het adembenemende panorama van de stad in The Garden which is the nearest to God, zoals het kunstwerk heet.

De woonkamer van Amsterdam

Op het dak van de Oude Kerk: hoe kom je daar? Aan de buitenkant van de kerk staat een steigerconstructie waar bezoekers naar boven kunnen klimmen. Langs de mooie kerk, prachtige ornamenten die je vanaf de grond nooit ziet, met een schitterend uitzicht. Boven op het grote witte plateau genieten bezoekers in alle rust van het uitzicht. Of nemen plaats in de zitkuil rond de kleine toren. Tegenover de zitkuil staat een klein huisje, waarin een typisch Amsterdamse woonkamer is ingericht. Indrukwekkend detail: de windvaan staat als decoratie op de tafel.

Omstreden kunstwerk

Buurtbewoners zijn allesbehalve blij met het dakterras op de Oude Kerk. Ze maken zich zorgen over het gebouw, omdat de steigers schade zouden aanrichten.

Altijd favoriet op vakantie, maar bekijk eens een kerk in Nederland!
Foto 2. Het enorme witte plateau maakt meteen indruk. Foto: Wim Hanenberg
Foto 3. Neem plaats in de woonkamer, met de windvaan op tafel. Foto: Wim Hanenberg
Foto 4. Beklim de Oude Kerk via een steigerconstructie aan de buitenkant. Foto: Wim Hanenberg

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-07-11 22:02:24 · Gepubliceerd: 12 juli 2015 - 4161