Mystery guest op bezoek bij het veelzijdige Maritiem Museum Rotterdam
10 juli 2015 bijgewerkt: 6 januari 2020 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Eenmaal in Rotterdam kun je er niet omheen, de havens. Daar zijn de Rotterdammers trots op, dat zie je meteen. En zelfs al weet je niets van de Rotterdamse haven, of wat daar precies zo gaaf aan is, het Maritiem Museum, genomineerde voor de DagjeWeg.NL Award 2015, weet je ongetwijfeld mee te sleuren. Zo de wilde zee op!
Maandagmorgen, het is heerlijk rustig, en wij wandelen het grote Maritiem Museum binnen. Buiten hebben we al even staan kijken bij de indrukwekkende boten in de museumhaven en nu verheugen we ons op wat het museum binnen te bieden heeft. Want wat valt er allemaal te vertellen over een haven en de maritieme geschiedenis en hoe pakt het Maritiem Museum dat aan? We komen er snel achter..
Hoe groot? Zo groot!
Een enorme maquette laat de omvang van de Rotterdams havens zien en grote videoschermen geven een beeld bij het ontstaan van de havenindustrie. Wie boven plaatsneemt heeft goed zicht op het geheel en haalt via een interactief programma interessante feitjes naar boven. Wist jij dat Rotterdam in 1800 de armste stad van Nederland was? En dat de haven van Rotterdam al sinds 1960 de grootste haven ter wereld is? Indrukwekkende wapenfeiten: we snappen best dat de inwoners hier massaal trots op zijn. Een goede binnenkomer voor wie zich afvraagt hoe je een museum kunt vullen over havens en maritieme geschiedenis.
Toppers uit de geschiedenis
Het Maritiem Museum heeft voor de topstukken van de collectie een grote zaal ingeruimd, waar ze alle ruimte hebben om te schitteren. En ze zijn niet alleen mooi om te bekijken, elk model of voorwerp heeft een geschiedenis. Zo pronkt er een ietwat vergane muts achter glas. Dat het geen wonder is dat er stukjes wol missen, lezen we op het bijbehorende bordje. De muts was van een Nederlandse walvisvaarder, die begraven lag op het eiland Spitsbergen. Ieder skelet van de noodlottige zeevaarders wat hier gevonden is had een muts op, als persoonlijk herkenningsteken. Door de bijbehorende informatie bij alle scheepsmodellen en voorwerpen begrijp je al snel waarom juist dit de topstukken van het museum zijn.
Zoveel te vertellen over maritiem Rotterdam
Hoeveel maritieme verhalen zijn er te vertellen? Het Maritiem Museum Rotterdam tovert het ene na het andere verhaal uit haar hoge hoed. In Zeekastelen wanen we ons aan boord van een luxe cruiseschip, vleien we ons op rode pluchen stoelen en nippen we van een cocktail aan de bar. Bewoners van woonboten vertellen over hun bijzondere thuis in Wonen op water. Bij elke tentoonstelling vind je gemakkelijk de aanvullende informatie door audiofragmenten of bordjes. En in de nieuwe familietentoonstelling De wereld op je bord spelen gezinnen een leuk spel, waarin ze de herkomst van bijvoorbeeld bananen en chocolade ontdekken. We nemen plaats aan één van de tafels waar vragen op staan en zoeken vervolgens het antwoord in de kasten, lades en met een schip op een enorme wereldkaart. Erg leuk om samen met de kinderen te doen! Pluspunt: er liggen opdrachtenboekjes voor verschillende leeftijdscategorieën: voor vier tot en met zeven jaar en van 8 tot en met 12 jaar.
Spelevaren bij Professor Plons
Het allerleukste voor de kinderen hebben we voor het laatst bewaard. Bij Professor Plons mogen ze spelen, klimmen en rennen tussen allerlei speeltoestellen met maritiem thema. Brandjes blussen met de grote waterspuit of binnen verstoppen in het scheepswrak en klauteren in de netten. Hier maak je de kleine en grotere kinderen waarschijnlijk het gelukkigst mee! En stiekem is het voor de volwassenen ook wel een fijn plekje boven op het dak, vooral als het zonnetje schijnt. Onder de indruk van het gevarieerde en leuke museum keren we terug in de museumhaven, waar je deze zomer mag meevaren op een historisch schip. Dat maakt de maritieme belevenis in het Maritiem Museum beslist compleet!
Reportage - Laatst gewijzigd: 2020-01-06 10:02:36 · Gepubliceerd: 10 juli 2015 - 6457