Plaatselijke legendes, spoken, reuzen: de natuur barst er van!
12 september 2015 Natuur Landelijk Ken jij de spookverhalen uit je eigen regio? Elke streek of stad heeft z'n eigen spook of reus. In verschillende streekmusea leven deze mythes en sagen nog volop! Ontdek een paar van de leukste verhalen van vroeger, vol gespuis en gegriezel.
Kapotte zandzak
SALLAND - Het verhaal gaat dat een Duitse reus de Zuiderzee met zand wilde dempen. De zak met zand scheurde onderweg en bij elke stap verloor de reus zand. Zo onstonden de bergen die samen Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug vormen. Van de heuvelreeks zijn de Holterberg en de Lemelerberg het meest bekend. Op de Holterberg vind je ook Natuurdiorama Holterberg, vol ontdekkingen in de natuur voor kinderen. In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug leer je van alles over de planten- en dierenwereld.
Ruwe reuzen
DRENTHE - Ellert en Brammert zijn ook al reuzen, zij staan je op te wachten bij de ingang van het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Volgens de legende hielden deze vader en zoon vroeger eeuwen geleden strooptochten in de omgeving. Ze waren ruw en gevaarlijk, vanuit hun hol hadden ze draden met bellen gespannen. Als er reizigers langskwamen, hoorden ze dat onmiddellijk en werden de argeloze voorbijgangers beroofd en geslagen. In het museum vind je de verhalen van de reuzen terug, maar ook zijn er andere bezienswaardigheden, zoals een oud schooltje, een kalkoven en een gevangenis.
Juffer in de Boom
VELUWE - De Veluwe was vroeger maar een naargeestige plek. Daar wilde je liever niet langs als het niet hoefde! Alle verhalen over het gespuis zijn verzameld door Natuurmonumenten: de Juffer in de Boom, Gloeiende Gerrit en voerman Dries... ze komen allemaal voorbij. De start van deze bijzondere wandelroute is bij Nationaal Park Bezoekerscentrum Veluwezoom. Download de route-app!
Verplaats je op een unieke manier over de Veluwe, namelijk met een huifkar van Huifkarcentrum Wouter Hazeleger. Tijdens het arrangement Beleef de Veluwe ga je picknicken, ringsteken én hoor je de spannendste verhalen over de Veluwe van een echte sageverteller.
Heilige Cunera
RHENEN - De Heilige Cunera is een bekende jonkvrouw in en rondom Rhenen. Haar verhaal wordt verteld in het Gemeentemuseum Het Rondeel. Zij was een kroonprinses uit het voormalige koninkrijk York. Toen ze eens op bedevaart was geweest in Rome, werd haar gezelschap overvallen en vermoord, maar de mooie Cunera zelf werd gered door de 'koning van de Rijn': Rabbodus. Cunera ging bij hem en zijn familie in Rhenen wonen en het duurde niet lang of bekommerde zich om de armen in haar omgeving. Ze werd betrapt, maar het mee gesmokkelde eten in haar schort veranderde in houtspaanders. De koning was dol op haar, maar de koningin werd erg jaloers, wurgde haar met haar eigen halsdoek en begroef haar in een stal. Een knecht zag daar 's avonds brandende kaarsen verschijnen! De koning ontdekte de moord, liet zijn vrouw geselen tot ze krankzinnig werd en liet Cunera daarna begraven op de plaats die nu nog bekend staat als het Cuneraheuveltje.
Bloederige beek
LIMBURG - Lang, lang geleden leefde de Germaanse stam de Hessen op de Brunssummerheide. Ze vochten met de Romeinen om de heerschappij van het gebied. Het verhaal gaat dat al het bloed dat vloeide in de Roode Beek stroomde, waardoor het water rood kleurde. Het natuurgebied Dal van de Roode Beek krijgt alle aandacht in Bezoekerscentrum Brunssummerheide. Vanaf hier lopen ook prachtige wandelingen door de omgeving. Ook langs de Heksenberg. Er wordt gefluisterd dat hier de heksen 's nachts bijeen kwamen... Of komt de naam bij de eerder genoemde Hessen vandaan? Na de strijd met de Romeinen werden hun urnen met as opgestapeld en bedekt met zand. Wie zal het zeggen?
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2015-09-11 15:04:57 · Gepubliceerd: 12 september 2015 - 3838