door

Leiden International Film Festival maakt het Bond

Foto 1. Bekijk als eerste een nieuwe film. Foto: Coen Bastiaanssen.

Test je talent als spion in de Escaperoom

archief oud artikel 30 oktober 2015 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Kijk je ogen uit op het Leiden International Film Festival! Kies uit bijna honderd films, waarvan de nieuwste James Bond er eentje is. Spectre zie je - heel toepasselijk - zaterdagnacht om 0:07 uur. De rest van de tijd probeer je zelf een bom onschadelijk te maken in de Escaperoom op het Stationsplein. Ja, dat kan echt.

Speel de hoofdrol in een actiefilm

Een van de leukste attracties op Leiden International Film Festival (LIFF) is dit jaar de Escaperoom, een enorme zeecontainer op het Stationsplein. Zodra je binnenstapt, heb je één kwartier om een bom onschadelijk te maken. Je ziet hem al liggen, met rode en groene draadjes. Welk draadje moet je doorknippen? Voordat het zover is, moet je eerst een aantal raadsels oplossen. Terwijl je probeert na te denken, klinkt er spannende muziek op de achtergrond. Komen de deuntjes bekend voor? Dat kan kloppen, het zijn namelijk soundtracks uit bekende actiefilms. In de Escaperoom speel jij de hoofdrol in je eigen actiefilm. Toegang is gratis en voor iedereen!

Doe de quiz en ontdek welke LIFF film jij absoluut niet mag missen!
"Elke dag is er wel iets bijzonders te zien"

Honderd films in tien dagen

LIFF zet inmiddels al tien jaar Leiden op z'n kop met zoveel films dat je tijd en ogen te kort komt. Dit jaar draaien er vanaf 30 oktober tot en met 8 november bijna honderd films! Nick Hortensius is programmeur bij LIFF en koos de films uit die dit jaar worden vertoond. "Elke dag is er wel iets bijzonders te zien." Zijn tip: "Als je een film als allereerst wilt zien, raad ik de voorpremières aan. Dat zijn films die pas over een paar maanden in de bioscoop te zien zijn." Veel van de films op het programma zitten een beetje tussen commercieel en arthouse in. Nick: "Net een beetje anders dan de gemiddelde bioscoopbezoekers gewend is, maar wel toegankelijk genoeg voor een leuke filmervaring."

De meest commerciële film op het festival is de langverwachte Bondfilm. Zaterdagnacht draait Spectre vanaf 0:07, geheel in Bond-stijl. Het publiek krijgt de beroemde martini - shaken, not stirred - en wordt bediend door butlers. Helaas pindakaas: de avond is al uitverkocht. Maar gelukkig zijn er genoeg andere aanraders, volgens Nick. "Ons festival is de perfecte ontdekkingsreis voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws."

Films die je niet mag missen

Een paar tips van Nick, om het kiezen iets makkelijker te maken. Echte classics worden ook vertoond, zoals Monty Python and the Holy Grail. De film is dit jaar veertig jaar oud. Ken je deze klassieker nog niet? Nog een reden om LIFF te bezoeken! "Het is een singalong versie, net als in Londen is gedaan. Het publiek wordt uitgenodigd verkleed te komen", aldus Nick.

Het onderdeel Nordic Watching is ook een aanrader. "Een woordspeling op nordic walking. Scandinavische series zijn echt in opkomst de afgelopen tijd: bijvoorbeeld Borger en The Killing. Daarom speciale aandacht voor Scandinavische films. We laten films zien uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland."

Nieuw talent uit Amerika staat tijdens LIFF in de spotlights. De American Indie Competition is een groot onderdeel van het festival. "Dit zijn films van jonge filmmakers buiten Hollywood, dus geen grote studiofilms. Ze zijn toegankelijk - want het is toch Amerika - maar dan zijn ze net iets origineler. De makers bedenken, schrijven en regisseren alles vaak zelf. Dat maakt van de film een heel persoonlijk verhaal." Een deel van de regisseurs en acteurs komen vragen uit het publiek beantwoorden na de voorstelling.

De ultieme aanrader van LIFF 2015: Spring Breakers. "Een cultfilm uit Amerika, die je vanuit een zwembad kunt bekijken. Een pool party is dé setting voor deze film. We hebben allemaal roze strandballen en ander drijfmateriaal voor in het zwembad. Anderhalf uur watertrappelen is iets teveel gevraagd."

Foto 2. Ontdek nieuwe films - premières en klassiekers. Foto: Coen Bastiaanssen.
Foto 3. Ontmoet acteurs en regisseurs en stel ze vragen. Foto: Coen Bastiaanssen.
Foto 4. Praat na met andere filmliefhebbers. Foto: Coen Bastiaanssen.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-10-29 17:26:37 · Gepubliceerd: 30 oktober 2015 - 316